Lauri Isolan näyttely Galleria Pictorissa Nummelassa: "Luonto on arvo, ei vain väline"

Lauri Isolan Muutoksia-näyttelyn avajaisia vietettiin lauantaina Galleria Pictorissa. Maija-Liisa Nyman
Maija-Liisa Nyman

Maija-Liisa Nyman

Yksinkertaisia elementtejä, paljon ajatusta. Virkistävästi lapsenomainen. Rohkeasti kokeileva.

Muun muassa näin luonnehtivat Galleria Pictorin Arvid Hedin ja Lotta Ingman gallerian uusinta, lauantaina avautunutta näyttelyä. Esillä on joulukuun 12. päivään saakka Lauri Isolan näyttely Muutoksia.

– Näyttelyn nimi on muutoksia, koska ainoa pysyvä asia on, että kaikki muuttuu, taiteilija Isola sanoo.

Tätä muuttumista hän kertoo kuvaavansa esimerkiksi videoteoksellaan Joki. Video on kuvattu Espoon Leppävaarassa luonnonkauniilla paikalla, josta puut on sittemmin kaadettu pois.

– Koversin styrox-palloon kameran ja heitin sen pieneen puroon, jossa on koskikohtia. Virta tekee havainnon. Se pyörittää palloa, joka taltioi maisemaa. Kuva katoaa ja pyörii joka suuntaan.

Isola kertoo työnnelleensä pitkällä kepillä palloa, jos se jäi jumiin liian pitkäksi aikaa. Videolle onkin tallentunut noin 500 metrin matkalta kiviä, vettä, puita ja jopa peltopyitä.

Virta pyörittää palloa, joka taltioi maisemaa.

Lauri Isola.

Videon lisäksi näyttelyssä on nähtävillä muun muassa mustesuihkutulosteita ja sekatekniikkatöitä, joissa Isola kertoo hyödyntäneensä esimerkiksi vessapapera, hiiltä, tussia ja pastelliliituja.

Lauri Isola kertoo kuvataiteilijuuden kulkevan suvussa.

– Olemme siskoni kanssa molemmat valmistuneet Kuvataideakatemiasta. Mummokin on opiskellut siellä ja mummon sisko.

Galleria Pictor olikin Isolalle tuttu entuudestaan juuri sukunsa kautta, sillä hänen siskollaan Pipsu Isolalla on ollut galleriassa näyttely muutama vuosi sitten.

Tuolloin Lauri Isolakin oli rakentamassa siskonsa näyttelyyn kuulunutta saunaa Pictorin kulmaukseen.

Isola sanoo pitävänsä gallerian avarasta tilasta. Omaa näyttelyään ripustaessaan hän kertoo tehneensä samalla luontohavaintoja ikkunoista. Hän sanookin olevansa lintubongari, sienestäjä ja luontoaktiivi.

– Ikkunaa päin lensi täällä punatulkku. Se tuupertui mutta selvisi.

Isolan näyttelyssä on esillä laudasta tehty Linnunpesä. Taitelija kertoo tuovansa galleriaan myös kaksi linnunpönttöaihiota.

– Koska tahansa kuka tahansa voi naputella ne valmiiksi. Kiinnitetään ne puuhun täällä Nummelassa, Isola kannustaa.

– Luonto on iso asia. Miten siitä voisi saada kiinni niin ettei se jäisi etäiseksi? Isola miettii. Hän uskoo, että asiaa voisi auttaa ympäristötietoisuutta lisäämällä: jos ihmiset enemmän menisivät luontoon ja opettelisivat itse eliölajeja tunnistamaan ja nimeämään.

– Luonto on arvo, ei vain väline, Isola painottaa.

Muutoksia-näyttely 12.12. saakka Galleria Pictorissa (Karhumäenpolku 5, Nummela). Galleria avoinna torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 12-16.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut