Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Poliisi odotti korona-ajalta entistä vähemmän känniväkivaltaa ja -häiriöitä, mutta kävikin päinvastoin – Uusi kampanja havahduttaa hakemaan apua

Kun koronatilanne alkoi, poliisi odotti alkoholiin liittyvien hälytystehtävien vähenevän. Toisin kuitenkin kävi, alkoholisidonnaiset hälytystehtävät nimittäin lisääntyivät tammi-syyskuussa 16 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tämä tarkoittaa koko maan mittakaavassa noin 33 000 hälytystehtävän lisäystä.

Alkoholisidonnaisia tehtäviä ovat pahoinpitelyt, päihtyneet henkilöt, häiriökäyttäytyminen, kotihälytykset ja rattijuopumukset.

– Suurimmat lisäykset viime vuoteen verrattuna tapahtuivat kotihälytystehtävien osalta, noin +14 400 (+27,8 prosenttia) sekä häiriökäyttäytymistehtävien määrässä, missä kasvua on lähes +18 000 (+27,2 prosenttia) tehtävää, kertoo tiedotteessa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Järvenpää.

Poliisin mukaan väkivalta vaikuttaa siirtyneen kaduilta koteihin. Julkisilla paikoilla tehtyä väkivaltaa on tullut korona-aikana poliisin tietoon entistä vähemmän. On kuitenkin poliisin mukaan merkkejä siitä, että kotona tapahtuva törkeä väkivalta, kuten törkeät pahoinpitelyt ja jopa henkirikokset, ovat lisääntyneet merkittävästi.

Myös huumerikokset ovat lisääntyneet korona-aikana.

Tammi-syyskuun aikana poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten kokonaismäärä kasvoi noin 32 prosentilla eli lähes kolmanneksella. Tapausmäärissä tämä tarkoittaa lähes 7 000:ta rikosta.

Huumerikokset ovat poliisin mukaan tyypillisesti piilorikollisutta eli niiden paljastumiseen vaikuttaa vahvasti poliisin valvonnan kohdentaminen ja tehokkuus. Poliisihallituksen tiedotteessa todetaan kuitenkin, että huumeita käytetään Suomessa entistä enemmän. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti lokakuussa, että huumeita käytetään jätevesitutkimuksen mukaan koko ajan enemmän. Jätevesitutkimuksen aloitusvuoteen 2012 verrattuna esimerkiksi amfetamiinin, metamfetamiinin, MDMA:n ja kokaiinin yhteenlasketut käyttömäärät ovat noin kolminkertaistuneet.

Rikosylikomisario Kari Siivo sanookin tiedotteessa, että on vaikea arvioida tarkasti, kuinka paljon koronapandemia on vaikuttanut huumausaineiden käyttämiseen, mutta se näyttää vaikuttaneen negatiivisesti päihteidenkäyttöön ja hyvinvointiin kokonaisuudessaan.

Tilanteen pahenemisesta huolestunut poliisi aloitti tänään maanantaina uuden Pysähdy!-kampanjan, jonka "tavoitteena on pysäyttää, havahduttaa ja kannustaa ihmisiä hakemaan apua ajoissa sekä oikeilta tahoilta".

Kampanjassa on mukana viisi koronatilanteen aikana poliisin analyysissa erityisesti korostunutta ilmiötä: mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, lähisuhdeväkivalta, nettipetokset ja liikenneturvallisuus.

– Koronakriisin pitkittyessä poliisi kantaa huolta ihmisistä, jotka ovat jo koronan ensimmäisen aallon jäljiltä vaikeassa tilanteessa. On erittäin tärkeää ennalta estää uusia virustartuntoja, mutta toisaalta on myös tärkeää muistaa ja tiedostaa, että yksinäisyys, rahahuolet sekä päihde- ja mielenterveysongelmat ovat jo keväästä lähtien vieneet monen jaksamisen äärirajoille. Me haluamme muistuttaa, että pidetään yhdessä huolta toisistamme ja apua on aina saatavilla. Yksin ei pidä kenenkään jäädä, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksen tiedotteessa.

Maanantain aikana kampanjaa mainostivat poliisin eri yksiköt näkyvästi sosiaalisen median kanavissaan. Lisäksi sitä markkinoidaan esimerkiksi bussimainoksilla ja tulostettavilla materiaaleilla.

– Toivomme, että kampanja ohjaa ajoissa tarvittavan avun pariin ja että materiaaleja hyödynnettäisiin mahdollisimman laajasti. Kynnyksen avun hakemiseen pitää olla hyvin matala, kannustaa poliisitarkastaja Pekka Heikkinen tiedotteessa.

Yhtenä sidosryhmäyhteistyökumppanina ja avun tarjoajana toimii Rikosuhripäivystys.

– Rikoksen uhreille on tarjolla apua ja tukea myös koronapandemian aikana. Kenenkään ei pidä nyt jäädä yksin. Aina kannattaa varmistaa, että omat oikeudet toteutuvat ja että pääse keskustelemaan tilanteesta. Ei ole uhrin syy, jos joutuu rikoksen kohteeksi, korostaa Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg tiedotteessa.