Korona: Epidemia on lähtenyt Uudellamaalla eksponentiaaliseen kasvuun – "Uhka on alueellamme yhtälailla todellinen"

Lohjan sairaalassa on rauhallista. Arkisto/Sari Mattila

Maria Aittoniemi

Koronaepidemia on lähtenyt Uudellamaalla eksponentiaaliseen kasvuun. Näin totesi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin pääkaupunkiseudulle asetettavista uusista rajoitteista.

Koronaviruksen aiheuttaman covid 19 -taudin takia perjantaina HUSin sairaaloissa oli 49 potilasta, joista 8 teholla ja kuntien vuodeosastoilla 35. Määrä on kasvanut viime päivinä huomattavasti.

Lohjan sairaalan johtava lääkäri Tom Löfstedt on Mäkijärven lailla huolissaan, vaikka taudin ilmaantuvuusluvut eivät Länsi-Uudellamaalla ylläkään pääkaupunkiseudun tasolle.

– Onhan tartuntojen määrän nousu Uudellamaalla huikea.

Viikolla 46 tartuntoja oli 991, viikkoa myöhemmin lähestulkoon kaksinkertainen määrä.

– Missä paljon väkeä, paljon virusta. Mutta se ei ole koko totuus, Löfstedt sanoo ja muistuttaa, että merkittävä osa lohjalaisista ja vielä merkittävämpi osa vihtiläisistä käy päivittäin pääkaupunkiseudulla töissä.

Näiden kontaktien myötä uhka alueellamme on Löfstedtin mukaan yhtä todellinen kuin pääkaupunkiseudullakin.

Sairaalahoitoa tarvitsevien covid 19 -potilaiden hoito on keskitetty HUSin alueella Jorvin, Meilahden ja Kirurgiseen sairaalaan.

Lohjan sairaalassa on Löfstedtin mukaan potilaita, jotka ovat hoidossa erityksissä ja joiden testitulosta odotetaan.

– Jos testitulos on positiivinen, ja jos erikoissairaanhoidon tarve jatkuu, heidät siirretään covid-hoitoon keskittyneisiin sairaaloihin.

Vaikka Lohjan sairaalassa ei varsinaisesti hoideta covid-potilaita, koronatilanteen vakavoituminen kuormittaa Lohjan sairaalaa huomattavasti.

– On riski, että joudumme samaan tilanteeseen, kuin keväällä, Löfstedt sanoo.

Näin ollen epidemiatilanteen paheneminen tarkoittaisi ei-kiireellisen toiminnan vähentämistä ja Lohjan sairaanhoitoalueen hoitojonojen merkittävää pitenemistä.

Johtava lääkäri Löfstedt ja Lohjan sairaanhoitoalueen johtaja Ville Pursiainen tiedottavatkin tänään, että koronaviruksen leviämisen suitsimiseksi kaikkea ei-välttämätöntä matkustamista Uudenmaan sisällä ja maakuntien välillä on syytä välttää ja sosiaalisista kontakteista on nyt luovuttava.

– Ei riitä, että pestään kädet ja käytetään kasvomaskia. Kontaktien lukumäärä ratkaisee hyvin paljon, Löfstedt sanoo.

Sekään ei riitä, että varoo yskivää ihmistä. Löfstedt muistuttaa, että koronavirus tarttuu jo kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmenemistä.

– Kassajonossa lähelläsi oleva henkilö voi tietämättään puhaltaa sinuun virusta. Sosiaalisten kontaktien välttäminen tällä alueella on viisautta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut