Joulun paistinrasvat dieseliksi – perjantaina 18. joulukuuta alkava Kinkkutemppu kerää rasvat hyötykäyttöön

Kinkkutemppu tehdään tänäkin vuonna. Kinkkurasvasta valmistetaan polttoainetta. Lohjalta ja Nummelasta joulun paistinrasvojen keräyspiste löytyy K-Citymarketin yhteydestä, Vihdin kirkonkylältä K-Supermarketilta ja Mustiolta K-Marketilta. Sauvo Jylhä

Viidettä joulua peräkkäin järjestettävä kiertotaloustempaus Kinkkutemppu starttaa perjantaina 18. joulukuuta. Kinkkutempun tekeminen on helppoa kotipaikkakunnasta riippumatta, sillä jouluruokien paistinrasvoille avataan lähes 350 keräyspistettä ympäri Suomen.

Lohjalta keräyspiste löytyy K-Citymarketin alaparkkialueelta, Nummelassa keräyspiste on K-Citymarketin pullonpalautuksen yhteydessä (Tuusankaari 1), Vihdin kirkonkylällä K-Supermarketilla (Kirjavantie 2) ja Karjaalta K-Market Mustiolta (Askersintie 44).

Tempauksen toteuttamiseksi rasvat tulee pakata esimerkiksi maitotölkkiin tai muuhun kartonkiseen pakkaukseen ja viedä lähimpään keräyspisteeseen. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia. Keräyspisteisiin voi palauttaa paistinrasvoja koko joulunpyhien ajan 8.1.2021 saakka. Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien kenties suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Keräyspisteiltä Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvajäte jatkaa matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui miltei 200 000 suomalaista kotitaloutta. Tänä jouluna tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää entisestään ja saada mukaan peräti 250 000 kotitaloutta. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta ei mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua.

Lisätietoa keräyksestä www.kinkkutemppu.com

Kinkkutemppu

1.Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.

2.Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.

3.Anna rasvan hyytyä viileässä.

4.Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut