Lohjalla rajoituksia jatketaan 10. tammikuuta asti: muun muassa uimahalli pysyy kiinni, lukioissa aloitetaan vuosi etäopetuksessa ja yläkoulun maskisuositus jatkuu

Maskisuositus jatkuu yläkouluissa vielä ensi vuoden alussa. Kun maskisuositus otettiin Lohjalla käyttöön 30.11., Mäntynummen koulun 9e-luokan oppilaat Eevi Jalkanen, Tiia Nerg ja Kaisa Närhi pistivät maskit kasvoilleen kuin vanhat tekijät. -Ehkä 80 prosentilla oppilaista oli aamulla maskit, vararehtori Lassi Huhtala kertoi tyytyväisenä maskisuosituksen tultua voimaan. Jukka Nurmilaakso

Lohja on päättänyt jatkaa voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia 10.1.2021 asti. Kaupunki tiedotti asiasta perjantaina aamupäivällä.

Kaupungin mukaan Lohjalla koronatilanne on pysynyt rauhallisena, mutta Uudenmaan alue on edelleen leviämisvaiheessa. Tästä syystä Lohjalla on tarpeen jatkaa rajoituksia ja suosituksia vielä vuoden vaihteen yli.

– Kiitos kaikille kaupunkimme asukkaille ohjeiden ja rajoitusten noudattamisesta. Niiden avulla pidämme jatkossakin kaupunkimme turvallisena, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

– Toimenpiteiden tavoitteena on hillitä epidemiatilanteen hallitsemattoman leviämisen uhkaa ja näin turvata väestön hyvinvointi sekä terveydenhuollon selviytyminen kasvavista potilasmääristä.

Käytännössä rajoitusten jatkaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että kaupungin sisäliikuntapaikat pysyvät suljettuina, kaupungin toisen asteen oppilaitokset ja Hiiden opisto sekä Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto aloittavat kevätlukukauden etäopetuksessa.

Lisäksi yli 10 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kiellettyä, sillä Etelä-Suomen Aluehallintovirasto päätti tällä viikolla, että Uudenmaan alueen nykyiset kokoontumisrajoitukset jatkuvat 10.1. asti.

Käytännössä tämä tarkoittaa Lohjalla sitä, että Tytyrin Elämyskaivos, Lohjan Teatteri, Lohjan kaupunginorkesteri ja Länsi-Uudenmaan Musiikkiopisto eivät järjestä yleisötapahtumia. Sen sijaan Lohjan Museo ja kirjasto ovat avoinna normaalisti, mutta niissä ei järjestetä yleisötilaisuuksia.

Enintään 10 hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Näistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset.

Lue lisää: "Koska meidän rutiinimme muuttuvat, me saatamme tehdä hölmöyksiä" – pk-seudun koronakäyrä lähti lievään laskuun, mutta juhlapyhät huolettavat

Liikuntapaikkojen osalta rajoitusten jatkaminen tarkoittaa sitä, että Lohjan Liikuntakeskus Oy:n hallinnoimat sisäliikuntapaikat Virkistysuimala Neidonkeidas, Sporttikeskus Tennari, Lohjan Jäähalli, kuntosalit ja koulujen liikuntasalit ovat suljettuina 10.1. asti. Tilat ovat kuitenkin käytössä koulujen liikunnanopetukseen, lasten ja nuorten harrastustoimintaan sekä terapiatoimintaan. Uusia varauksia tiloihin ei oteta. Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä normaalisti.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnassa tulee noudattaa huolellisesti turvallisuusjärjestelyjä siten, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa. Kaikki yli 18 -vuotiaiden ohjattu liikunta on toistaiseksi keskeytettynä.

Lohjan kaupunki suosittaa tiedotteessaan, että aikuisten ryhmäharrastustoiminta ja siihen osallistuminen tilapäisesti keskeytetään kokonaan ja mahdollisuuksien mukaan toteutetaan vain etämuotoisena.

Lue lisää: Koronatartunnan saaneilla viruksen vasta-aineet säilyvät yli puoli vuotta – THL pitää havaintoa lupaavana

Oppilaitoksissa vaikutukset näkyvät myös: Lohjan kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa kuten lukioissa ja Hiiden opistossa kevätlukukausi aloitetaan etäopetuksessa, lukuun ottamatta välttämätöntä lähiopetusta. Kaupungin mukaan tavoitteena on, että lähiopetus voidaan käynnistää 11.1.2021 alkaen.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopisto jatkaa aikuisten yksilö- ja ryhmäopetusta etäopetuksena 10.1.2021 asti.

Lohjan kaupunki suosittelee myös muille toisen asteen koulutuksen järjestäjille, että opetus toteutetaan etäopetuksena 10.1.2021 asti.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan Lohjalla, jos käytölle ei ole terveydellistä estettä. Lohjan kaupunki muistuttaa, että kaupungin toiminnassa noudatetaan leviämisvaiheen kasvomaskisuositusta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan yli 15-vuotiaille julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille, julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa, yksityisten palveluntarjoajien tiloissa kuten kaupoissa ja pankeissa, toisen asteen oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuorisotyössä, harrastustoiminnassa, työpaikoilla sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas- ja asiakastyössä. Lisäksi Lohja suosittelee kasvomaskin käyttöä yläkoulujen henkilökunnalle ja oppilaille. Päiväkotien ja alakoulujen henkilökunnalle suositellaan kasvomaskia tai visiiriä.

Lue lisää: Kasvomaskien käyttö yhä liian alhaisella tasolla – Hus: "Peruskouluissa joukkoaltistumisia on ollut koko syksyn ajan paljon"

Yksityistilaisuuksien järjestämistä tai niihin osallistumista ei suositella Lohjalla. kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia. Poikkeuksena ovat muistotilaisuudet, jotka suositellaan toteuttamaan pienimuotoisina, alle kymmenen henkilön tilaisuuksina.

Jouluna Lohjan kaupunki suosittelee huomioimaan THL:n ohjeet. Suositus on, että ihmiset viettäisivät joulua mahdollisimman pienissä ryhmissä ja mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa. Esimerkiksi sukulaisvierailuja kannattaa tehdä vain, jos se on välttämätöntä.

Kaupunki muistuttaa, että jos joulun aikana aikoo kuitenkin tavata muita kuin läheisimpiä ihmisiä, etenkin ikääntyneitä tai riskiryhmiin kuuluvia, tapaamisen turvallisuutta voi lisätä monin tavoin. Kaupunki muistuttaa, että jos vierailee hoivakodissa tai tuetun asumisen yksikössä asuvan riskiryhmään kuuluvan läheisen luona, on tärkeää noudattaa tarkkaan henkilökunnan ohjeita. Omaa tartuntariskiä voi puolestaan pienentää välttämällä sosiaalisia kontakteja ennen pyhiä.

Toiminnanharjoittajia Lohjan kaupunki suosittaa noudattamaan edelleen erityisen huolellisesti turvallisuustoimia koronatartuntojen ehkäisemiseksi.

Kaupungin tiedotteen mukaan korkean tartuntariskin tiloina voidaan pitää erityisesti kuntosaleja ja ryhmäliikuntaan tai urheiluun käytettäviä tiloja, uimahallien ja kylpylöiden allastiloja ja yleisiä saunoja ja niiden yhteydessä olevia pukuhuonetiloja, huvi- ja teemapuistoja, tivoleita sekä eläintarhoja ja sisäleikkipuistoja tai -paikkoja. Korkean tartuntariskin tiloiksi lasketaan myös vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin – lukuun ottamatta kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa Lohjan kaupunki kertoo noudattavansa tehostettuja suojaustoimenpiteitä ja suosittelee myös yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajia noudattamaan niitä omassa toiminnassaan. Tehostetuilla suojaustoimenpiteillä varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.

Työpaikoilla Lohjan kaupunki noudattaa ja suosittelee myös muita työnantajia ja työntekijöitä noudattamaan valtakunnallista etätyösuositusta kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista.

Mikäli etätyö ei ole mahdollista, työnantajan suositellaan edellyttävän ja ohjeistavan kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Lue lisää: Suomessa kehitetty uusi pärskivä ihmisrobotti yskii ja aivastelee – käytetään koronaviruksen leviämisen tutkimiseen

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut