Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Raakaruokaa vai kuivamuonaa koiralle? Ravinnon vaikutuksesta lemmikin aineenvaihduntaan tuore selvitys

Raakaliha näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan muuttavan koirien aineenvaihduntaa hyödylliseen suuntaan, kun taas kuivamuonan aiheuttamat muutokset olisivat haitallisia.

Monet koiranomistajat ovat jo pitkään katsoneet, että raakaruokavalio voisi olla heidän lemmikilleen terveellinen vaihtoehto. Tieteellistä tutkimusta aiheesta on kuitenkin varsin vähän.

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa tehty pilottitutkimus antaa alustavaa tietoa siitä, miten kaupalliset raaka- ja kuivaruoat vaikuttavat koiran aineenvaihduntaan.

Koiran atooppinen dermatiitti eli atopia on yksi sairauksista, johon haetaan apua ruokavalion muokkaamisesta.

Tutkimuskoirat jaettiin kahteen ryhmään ja niille syötettiin useita kuukausia joko kaupallista runsasrasvaista ja vähän hiilihydraatteja sisältävää raakaruokaa, tai kaupallista, kohtalaisesti rasvaa ja runsaasti hiilihydraattia sisältävää kuivamuonaa.

Tämän jälkeen koirilta analysoitiin sekä veri- että virtsanäytteistä elimistön aineenvaihduntatuotteita.

Ero ruokintaryhmien veren ja virtsan aineenvaihduntatuotteiden välillä oli suuri, mutta terveiden ja atooppisten koirien välillä ei ollut merkittäviä eroja ennen ruokintatutkimusta tai sen jälkeen.

Taustalla oleva atooppinen dermatiitti voi kuitenkin muokata koirien aineenvaihdunnan vastetta ruokavalioon, tutkimuksessa havaittiin. Suurimmat erot ruokintaryhmien välillä todettiin atooppisilla yksilöillä ruokintatutkimuksen jälkeen.

– Vaikka tulokset ovatkin melko alustavia, tutkimuksemme viittaa siihen, että tietyt muutokset raakaliharyhmän aineenvaihdunnassa voivat olla hyödyllisiä, kun taas muutokset kuivamuonaa syöneillä olisivat haitallisia terveydelle, sanoo tiedotteessa tutkija Robin Moore Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Eläinlääkäri tyrmää raakalihatuotteiden syöttämisen koirille – Voivat aiheuttaa vakaviakin vaurioita ja bakteerien siirtymistä myös ihmisiin

Raakaa lihaa syöneillä koirilla oli huomattavasti korkeammat karnitiini- ja kreatiinipitoisuudet tutkimuksen lopussa, mikä johtui todennäköisesti näiden yhdisteiden suuremmasta pitoisuudesta ruokavaliossa.

Karnitiini on keskeinen aminohappo rasva-aineenvaihdunnassa ja tärkeä sydämen hyvinvoinnille. Kreatiini taas on tärkeä lihassolujen energiantuotannossa, ja sitä saadaan erityisesti lihasta ja kalasta, sekä muodostetaan elimistössä aminohapoista.

Raakaruokaa syöneiden koirien aineenvaihdunta myös siirtyi kohti suurempaa riippuvuutta rasvoista ja proteiineista energianlähteenä.

Kuivamuonalla ruokituilla koirilla oli korkeammat metioniinin ja kystationiinin pitoisuudet veressä. Ne ovat vahvasti mukana monissa detoksifikaatio- ja geenien säätelyprosesseissa, kuten homokysteiinin poistamisessa elimistöstä sekä metioniinisyklin aktivoitumisessa.

– Veressä ja virtsassa havaitut erot osoittavat, että koirien tulehdusta edistävät aineenvaihduntareitit olivat aktiivisempia kuivamuonaa syöneillä koirilla, ja erityisesti kuivamuonaa syöneillä atooppisilla koirilla, Moore sanoo.

Lisäksi useampia sappihappoja, joiden suurempien pitoisuuksien on aiemmin osoitettu liittyvän erilaisiin kroonisiin sairaustiloihin, löydettiin kuivamuonaa syöneiltä koirilta enemmän.

– Tulokset ovat joka tapauksessa vasta alustavia, ja lisää tutkimuksia tarvitaan niiden todentamiseen, toteaa Moore.

Kuvat: Terävä sepeli voi tehdä hirveää vahinkoa koiran tassuille – Eläinlääkäri perää vaihtoehtoja liukkauden torjuntaan: "Näen vastaanotollani paljon kivitapauksia"

Laki: Koiran saa tuoda hautausmaalle – Koirakieltokylttien poistaminen on Vantaalla työlistalla