Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

On kiperien kysymysten aika: Hävettääkö epäsopivan joululahjan myyminen eteenpäin – ja pitääkö siitä kertoa lahjan antajalle?

Yli kolmannes suomalaisista myy saamiaan joululahjoja eteenpäin. Kohta joulun jälkeen niin on tehnyt jo noin viidennes.

Suurin osa eli 85 prosenttia ei kerro antajalle, jos myy lahjan eteenpäin. Yli puolet sanoo, että jos he myyvät vastikään saamansa joululahjan, se joko hävettää tai saa tuntemaan syylliseksi.

Eniten menee myyntiin sisustusta ja vaatteita. Suomalaiset myyvät joulun ja uudenvuoden välisinä päivinä käytettyä tavaraa erittäin aktiivisesti.

Tiedot selviävät Tori.fi:n kyselytutkimuksesta. Vastaajia oli 2 199.

– Kaikki tietävät, että joskus joululahja ei osu kohteeseensa. Ne ovat saajalle kiperiä tilanteita. Ei halua pahoittaa lahjan antajan mieltä, mutta toisaalta ylimääräisen tavaran säilöminen on aika turhaa, Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela sanoo tiedotteessa.

Kuusela lisää, että 38 prosenttia suomalaisista kuitenkin säilöö ei-toivottuja joululahjoja.

– Pari prosenttia heittää niitä roskiin. Nuo ovat huonoimmat vaihtoehdot.

Kestävän kuluttamisen näkökulmasta on Kuuselan mukaan tärkeintä, että tuote vain päätyy hyötykäyttöön.

– Valtaosa ei-toivotuista lahjoista päätyykin eri tavoin kiertoon. Yli joka toinen lahjoittaa lahjoja eteenpäin, joka kolmas vie niitä kierrätykseen, noin neljännes muokkaa tavaraa mieleisekseen ja viidennes käy kaupassa vaihtamassa toiseen tuotteeseen, hän luettelee.

Yleisin syy joululahjojen myymiselle on lahjan sopimaton koko tai käyttötarkoitus. Toiseksi yleisin syy on, että lahjan saaja omistaa jo vastaavan esineen. Vain viisi prosenttia sanoo myyneensä lahjojaan rahan takia.

– Lahjoista herkimmin päätyvät myyntiin sisustustavarat ja vaatteet. Kolmanneksi useimmin kirjat ja neljänneksi keittiötarvikkeet. Ylipäätään kaikenlaisia lahjoja päätyy myyntiin. Autotarvikkeita ja urheiluvälineitä tosin hyvin vähän. Niitä annetaan varmaankin useimmiten tiedossa olevaan tarpeeseen, Kuusela sanoo.

Joulusta seuraa sikälikin kestävyysvajetta, että viidennes suomalaisista heittää pyhien jälkeen tavaraa roskiin tehdäkseen tilaa joululahjoilleen.

Joululahjojen myymisestä ja välipäivien vertaiskauppaspurtista seuraa postipakettirumbaa.

Postille joulunsesonki on vilkkainta pakettien lähettämisen aikaa. Kuluttajapalveluista vastaava Olli Helenius vahvistaa, että joululahjojen myyminen näkyy sesongin jatkumisena loppiaiseen.

– Näemme Tori-pakettien lähettämisessä selkeän piikin heti joulun jälkeen, suunnilleen tapaninpäivästä loppiaiseen. Selkeästi välipäivinä laitetaan joululahjat kiertoon ja myydään muutenkin kaapeista tarpeetonta pois, Helenius selvittää.