Lohja muistuttaa koronatestin tärkeydestä: tänä vuonna vain kolme tartuntaa, mutta vähäinen testausmäärä voi vääristää lukua

Lohjalla koronanäytteitä otetaan kahdessa Husin ylläpitämässä näytteenottopisteessä: Lohjalla sairaalan näytteenottopisteessä entisen Niksulan päiväkodin tiloissa ja Aurlahdessa sijaitsevassa teltassa. Arkisto/Jukka Nurmilaakso

Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa, joista kaksi tuli ilmi viime viikolla. Lohjan viikkokatsauksen mukaan koronan ilmaantuvuus Lohjalla oli viimeisten 14 vuorokauden aikana vain 8/100 000 asukasta, kun sama luku Uudellamaalla on 108,2 ja koko maassa 63,7.

Lohjan kaupunki kuitenkin muistuttaa, että viime viikon vähäinen testausmäärä voi vääristää tilannetta eikä luku välttämättä ole totuudenmukainen. Lohjan mukaan koronanäytteitä on otettu tammikuussa tähän mennessä yhteensä vain 773. Viime vuonna pelkästään jouluviikolla koronanäytteitä otettiin saman verran ja koko joulukuussa näytteitä otettiin Lohjalla Husin ylläpitämissä näytteenottopisteissä 3 702.

– Toivottavasti tämä ei kerro väsymisestä testeihin hakeutumisessa. Testiin pääsee Lohjalla nopeasti ja sinne kannattaa hakeutua mikäli koronaan viittaavia oireita on, Lohjan kaupungin pandemiapäällikkö ja vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen sanoo.

– On toki mahdollista, että jonkin verran vähemmän on flunssia liikkeellä, myöskään influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt. Vuoden vaihteen aikaan on myös matkustettu ja lomailtu. Muualla päin Suomea on hankalampi hakeutua koronatestiiin, mikä saattaa osaltaan vaikuttaa, ettei lievemmillä oireilla ole hakeuduttu testeihin, Suominen pohtii vähäisen testausmäärän syitä.

Lue lisää: Koronanäytteitä on otettu Lohjalla aiempaa paljon vähemmän

Lue lisää: Suomessa todettu 200 uutta koronatapausta, uusia koronamuunnostapauksia on jo 49

Koronatestiin on hakeuduttava, jos huomaa koronaan viittaavia oireita, joita ovat lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Osoitteessa www.koronabotti.hus.fi voi tehdä sähköisen koronavirusoirearvion ja varata sähköisesti ajan koronavirusnäytteenottoon. Ajan voi varata myös olemalla puhelimitse yhteydessä terveydenhuoltoon: virka-aikana voi soittaa omalle terveysasemalle numeroon 044 369 2901 ja muuna aikana päivystysavun numeroon 116117.

Koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat Lohjalla pääosin 31. tammikuuta asti. Asiasta päätettiin sen jälkeen, kun aluehallintovirasto jatkoi viime viikolla päätöstään yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä 31.1. asti. Poikkeuksena aiempiin rajoituksiin Lohja salli abiturienttien palaamisen lähiopetukseen lukulomaan saakka. Rajoitusten ja suositusten jatkoa arvioidaan Lohjalla viikoittain. Arviossa huomioidaan paikallinen, alueellinen ja valtakunnallinen koronatilanne.

Lue lisää: Koronarajoitukset jatkuvat myös Lohjalla 31. tammikuuta asti – toisen asteen oppilaitoksissa kevätlukukausi alkaa etäopetuksessa

Lue lisää: Lohjan Yhteislyseon abiturientit lähiopetukseen, muut lukiolaiset jatkavat etäopetuksessa ainakin tammikuun loppuun

Lue lisää: Koronaviruspandemia esti ilma-aseiden EM-kisat Lohjalla

Kasvomaskisuosituksen laajentamiseen valmistaudutaan Lohjalla, sillä THL päivitti loppuviikolla kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta ja kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille. Päätöksen taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

Koronarokotukset käynnistyvät Lohjalla tiistaina 12.1. Keskustan terveysasemalla. Lohjan yhteisrokotuspisteessä rokotetaan Karviaisen, Lohjan, Inkoon ja Siuntion kuntien sekä alueen yksityisten toimijoiden ensimmäisessä rokotusvuorossa olevaa henkilökuntaa. Lohja kertoo, että lisäksi valmistaudutaan käynnistämään rokotuksia ikääntyneiden asumispalveluyksiköissä.

Lue lisää: Koronarokotukset alkavat Lohjalla tiistaina, Raaseporissa maanantaina – Avosairaanhoidon ylilääkäri Tanja Nummila: "Alueelle on saatu useita satoja rokotteita."

Rokotusjärjestys perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston asetukseen, eikä virallista rokotusjärjestystä ole mahdollista ohittaa.

Lohja kertoo tiedottavansa rokotuksiin oikeutetulle kohderyhmälle aikatauluista ja ajanvarauksesta välittömästi, kun rokotusaikataulut varmistuvat. Lohjan tiedotteen mukaan ikääntyneiden ja vakavalle koronataudille alttiiden henkilöiden rokotukset voisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan alkaa helmi–maaliskuussa.

Juttua muokattu 11.1.2021: Lisätty juttuun Tuula Suomisen kommentit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut