Koronatartunnat ovat noususuunnassa Lohjalla – pandemiapäällikkö Tuula Suominen kuvailee tilannetta huolestuttavaksi

Oili ja Erkki Peltonen tulivat Lohjan keskustan terveysasemalle hakemaan omaishoidon koronarokotuksia maanantaina. Aika oli varattu, eikä odottaa tarvinnut. Erkki toimii puolisonsa omaishoitajana. - Ei edes nipistänyt, kuten joskus verikokeen otto, tuumaili Erkki. Hanna Henriksson

Helena Soinio

Lohjalla ei toistaiseksi ole tavattu muuntuneen koronaviruksen tartuntoja, mutta kylläkin sille altistumisia, kertoo pandemiapäällikkö Tuula Suominen.

Koko maassa muuntovirustartunnat lähentelivät muutama päivä sitten jo 90:ää. Kuntayhtymä Karviaisen eli Vihdin ja Karkkilan alueella tuli ilmi useita tartuntoja, jotka liittyivät varianttiepäiltyjen tartuntaketjuihin.

– Tiedossani olevat muuntovirukselle altistumiset ovat olleet Lohjalla yksittäisiä. On siis aina mahdollista ja ajan kysymys, milloin Lohjallakin on muuntovirusta, toteaa Suominen.

Ennustetta tukee tieto, että tartunnat ovat Lohjalla nousussa, kuten muuallakin Husin alueella.

– Ilmaantuvuusluku per satatuhatta asukasta oli sunnuntain tartunnat mukaan lukien Lohjalla 47,8. Se on merkittävästi enemmän kuin aikaisempien kahden viikon luku 17,4.

– Pariin kuukauteen määrä ei ole käynyt näin korkealla. Meillä on tullut esiin viimeisen kahden viikon aikana 22 tartuntaa, mikä on paljon, kun koko alkuvuoden tartuntamäärä on 25.

Muuntovirukselle altistumiset ovat olleet yksittäisiä.

Tartuntamäärien kasvu ei siis täällä toistaiseksi liity muuntoviruksen esiinmarssiin, vaan johonkin muuhun tekijään. Erityisesti tartuntoja on esiintynyt Lohjalla 50+ -ikäisillä.

– Se tarkoittaa, että nämä ovat usein perheensisäisiä sekä työperäisiä tartuntoja. Hengityssuojainten käyttö on hyvällä tasolla, mutta taukokäytännöt on syytä nostaa esille.

– Töissä pidetään maskia, mutta ruokatauolla ollaankin pidempään ilman. Ohjeistuksen mukaan turvavälin pitää nyt olla yli kaksi metriä. Uuden vuoden kokoontumistenkin vaikutukset saattavat nyt näkyä.

– Onhan tämä huolestuttava tilanne. Ilman rokotteita tämä tilanne ei ole taklattavissa. Nyt on ihan äärimmäisen tärkeää, että rajoituksia jaksetaan noudattaa.

Testaus on Lohjalla lisääntynyt selkeästi. Viime viikolla testeissä kävi 851, edellisviikolla 611. Heti vähäistenkin oireiden alettua kannattaa hakeutua testeihin.

Koronapotilaiden hoitohenkilöstö on Lohjalla pääosin rokotettu, samoin lähes kaikki asumispalveluyksiköiden asukkaat. Kotihoidon 80 vuotta täyttäneiden asiakkaiden ja sekä henkilökunnan rokotukset ovat käynnissä.

Muiden 85 vuotta täyttävien rokotusten aloittamisessa tähdätään ensi viikkoon, ja asia etenee rokotteiden saatavuuden mukaan.

– Aloitamme tällä viikolla kontaktoimaan heitä puhelimitse. Jos rokotteiden saatavuudessa tulee takapakkia, aikataulu saattaa elää. Aluksi ei ehkä puhuta vielä suurista määristä, ja tämä täsmentyy kohti loppuviikkoa.

Nyt rokotetaan omaishoidossa olevia yli 80-vuotiaita ja heidän yli 65-vuotiaita hoitajiaan. Ensi viikolla aloitetaan tehosteiden antaminen ensimmäisenä rokotetuille.

Lohjalle on saatu rokotteita kohtalaisesti, joskin vähemmän kuin alkuaan puhuttiin.

– Tähtäämme nyt viikolle 6, jolloin voitaisiin siirtyä massarokotuksiin ikäihmisille ja riskiryhmille. Tätä varten on ryhdytty varaamaan isompaa tilaa, joka olisi Tennarissa.

Kun aikataulut alkavat täsmentyä, kaikille 70 vuotta täyttäneille kirje ajanvarauksesta, käytännössä lähiviikkoina. Alustavasti arvioidaan, että tämä ryhmä ja muut riskiryhmät saataisiin kevään aikana pitkälti rokotettua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut