Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 2000 kalaa nousi Mustionjokeen Åminneforsin kalatietä pitkin

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n (LUVY) toteuttama kalatieseuranta osoitti, että Åminneforsin kalatie Mustionjoessa toimii. Kalatietä käytti seurannan aikana kymmenen eri kalalajia.

– Seuranta osoittaa hienosti, että kalatie todellakin toimii ja mahdollistaa kalojen nousun Mustionjokeen, sanoo yhdyskuntatekniikan päällikkö Piia Nordström Raaseporin kaupungilta.

Mustionjoen kahteen alimmaiseen voimalaitospatoon, Åminneforsiin ja Billnäsiin, rakennetut kalatiet otettiin käyttöön toukokuussa 2020. Padot ovat tähän asti estäneet kalojen nousun kutupaikoille.

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry toteutti Raaseporin kaupungin tilauksesta Åminneforsin kalatieseurannan vuonna 2020.

Seurantakauden aikana kalatiestä tehtiin havaintoja kymmenestä lajista: lohi, taimen, vimpa, särki, salakka, pasuri, ahven, lahna, kivisimppu ja nahkiainen. Näistä vimpan havaittiin jopa kutevan kalatien luonnonkivipohjalle. Lohikaloja, lohia ja taimenia kalatien läpi ui 40. Näistä videokuvan avulla tunnistettiin 21 lohta ja 2 meritaimenta.

Seurantakauden vilkkain päivä oli 27. toukokuuta. Tuolloin laskurin läpi ui 210 kalaa. Yhteensä laskuri havaitsi kalatiessä 2 231 kalaa. Seuranta toteutettiin infrapunavaloon perustuvalla VAKI-kalalaskurilla ja laskurin yhteyteen asennetulla videokameralla.

– Seurantatutkimus osoittaa, että tämä suurinvestointi luonnon monimuotoisuuden hyväksi oli onnistunut. Yllätyimme iloisesti, kuinka suuri lajikirjo käytti kalatietä”, sanoo LUVYn toiminnanjohtaja Jaana Pönni.

Åminneforsin ja Billnäsin kalatiet ovat tyypiltään teknisiä pystyrakokalateitä. Se on erityisesti lohen ja taimenen nousuvaellusta varten kehitetty kalatietyyppi.