Uudelta verkkoteknologialta halutaan ennen muuta luotettavuutta – "5g:n hyödyt alkavat konkretisoitua yrityksille"

Kuvituskuva. Päivi Tuovinen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Suomalaisten yritysten päättäjät pitävät turvallisuutta ja luotettavuutta tärkeimpinä tekijöinä, kun he valitsevat 5g-verkon toimittajaa.

Verkko-operaattori Telia kysyi näkemyksistä Alma Median päättäjäpaneelissa ja ict-alan median Tivin sivustolla tammikuussa. Kyselyyn vastasi 139 it-asioista päättävää henkilöä. Kyselyssä kartoitettiin suurten ja keskisuurten suomalaisyritysten aktiivisuutta 5g:n käyttöönotossa, käyttökohteita sekä tekijöitä, joita yritykset painottavat 5g-teknologian valinnassa.

Reilu kolmannes eli 37 prosenttia vastanneista päättäjistä on ottanut tai aikoo ottaa 5g-teknologiaa käyttöön tänä vuonna. 41 prosentilla ei vielä ole kantaa asiaan.

Yli puolet niistä, joille 5g-teknologia on ajankohtainen tänä vuonna, käyttävät sitä yrityksensä laitteissa ja liittymissä. Seuraavaksi suosituinta on erilaisten laitteiden, koneiden tai liikenteen etähallinta. 40 prosenttia aikoo tehostaa toimisto- tai yritysverkkoa.

5g-toimittajan valinnassa päättäjät painottivat selkeästi eniten luotettavuutta ja turvallisuutta. Luotettavuus nousi ykköskriteeriksi 81 prosentilla vastaajista. Turvallisuutta piti erittäin tärkeänä 79 prosenttia.

Uuden teknologian verkon nopeuden erittäin tärkeäksi nosti 58 prosenttia, ja verkon kattavuuden 52 prosenttia. Valtaosa vastaajista pitää myös 5g-verkon kotimaisuutta tärkeänä turvallisuuden kannalta.

– 5g:stä puhutaan paljon, ja nyt sen hyödyt alkavat konkretisoitua yrityksille erilaisten pilottien ja testien kautta. Näemme esimerkiksi yritysten omien privaattiverkkojen kysynnän kasvavan selkeästi jo tämän vuoden aikana, sanoo tiedotteessa Telian 5g-ohjelmajohtaja Janne Koistinen.

Hänen mukaansa lähivuosina uutta verkkoteknologiaa hyödynnetään muun muassa kaupassa, terveydenhuollossa, logistiikassa ja tuotantolaitoksissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut