Rokotusajat loppuivat, mutta uusia jaetaan torstaina – "Kaikki rokotukseen oikeutetut saavat sen"

Koronarokotteet: Uusia rokotusaikoja tulee torstaina jaettavaksi.

Lohjan pandemiajohtaja ja vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen kuvattiin Tennarissa kun ensimmäiset joukkorokotukset alkoivat. Sari Mattila

Maria Aittoniemi

Koronarokotteen saaminen huolettaa lohjalaisia. Lohjan pandemiapäällikkö, vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen kertoo, että terveyskeskukseen on tullut satoja tiedusteluja asiasta.

– Kaikki rokotukseen oikeutetut kuntalaiset saavat rokotteen, Suominen painottaa.

Ajanvarauksella tapahtuvat koronarokotukset laajenivat tällä viikolla yli 80-vuotiaisiin ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuviin omaishoitajiin. Myös 1. lääketieteelliseen riskiryhmään kuuluvat 55–69-vuotiaat saavat tästä viikosta alkaen rokotteen. Ajanvaraus rokotuksiin oli tarkoitus avata maanantaina.

Lohjan terveyskeskus tiedotti kuitenkin jo maanantaina aamupäivällä sosiaalisessa mediassa, että rokotusajat ovat tällä erää loppu.

– Siinä tapahtui kömmähdys. Jo torstaina alkoi tulla paljon puheluita, joissa haluttiin varata aika, ja ajanvaraus avattiin jo silloin, Suominen sanoo ja kertoo ymmärtävänsä, että palautetta on satanut.

Ajanvaraustiedusteluja alkoi tulla torstaista alkaen siksi, että niihin annettiin ohjeet Länsi-Uusimaan jutussa. Ohjeiden yhteydessä ei ollut mainintaa, milloin ajanvaraus alkaa.

Suominen toivoo ihmisiltä nyt malttia; torstaista alkaen on taas lisää aikoja varattavissa.

– Saamme noin viikkoa etukäteen tietää, paljonko rokotteita saadaan.

Sosiaalisessa mediassa on kuulunut myös harmittelua siitä, että netin kautta varaamalla ajan saa nopeammin kuin soittamalla, semminkin kun puhelinajanvaraus toimii takaisinsoittojärjestelmällä.

– Meillä on useita ihmisiä vastaamassa puheluihin, mutta selvää on, että verkossa varaaminen käy nopeammin.

Suominen kertoo, että ajanvarausjärjestelmään liittyy ongelma, joka ei koske vain Lohjaa, vaan lajemmin. Nyt rokotukseen oikeutetut yli 80-vuotiaat voivat varata itselleen ajan verkossa. Sen sijaan heidän kanssaan kaikkien asuvat omaishoitajat – jotka myös ovat oikeutettuja rokotukseen – voivat varata ajan vain puhelimitse.

– Jos omaishoitaja on esimerkiksi 75-vuotias, hänelle ei järjestelmässä ole vielä tällä hetkellä ajanvarausta olemassa, Suominen sanoo.

Ja koska pariskunnan ajanvaraus kulkee eri reittiä, voi olla, ettei rokotusaikaa saada samalle päivälle ennen kuin silloin, kun on 75-vuotiaiden rokotusvuoro, ja voi yhtä aikaa varata 75- ja yli 80-vuotiaalle ajan netin kautta.

Lohjalaisista tähän mennessä 2 644 henkilöä on saanut ensimmäisen rokotuksen ja 1 163 jo myös tehosterokotuksen.

Lohjalaiset 16–55-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus päästään Lohjan koronarokotesuunnitelman mukaan rokottamaan noin viikosta 10alkaen. Ajanvarauksesta ilmoitetaan myöhemmin.

Alle 80-vuotiaita, eli 75–79-vuotiaita henkilöitä rokotetaan mahdollisesti viikosta 12 ja 70–74-vuotiaat ikäihmiset noin viikosta 18 alkaen.

Muu lohjalaisväestö rokotettaneen touko-kesäkuussa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut