Hallitus esittää valmiuslain pykälien käyttöönottoa – Näin Marin kommentoi mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa

Kuvituskuva. Riikka Laine

Minna Harmaala

Hallitus päätti perjantaina esittää, että valmiuslaista otetaan käyttöön neljä pykälää: 106, 107, 86 ja 88.

Pykälä 106:n ensimmäinen momentti keskittää koronaepidemiasta viestimistä valtioneuvoston kanslialle ja 107 antaa valtioneuvostolle mahdollisuuden ratkaista, millä taholla on toimivalta, jos siitä on epäselvyyttä.

Suomeen ei kuitenkaan perusteta erillistä viestintäkeskusta, kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) hallituksen iltapäivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Pykälät 86 ja 88 liittyvät sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Pykälällä 86 sosiaali-ja terveysministeriö (STM) sekä aluehallintovirasto voivat määrätä niin kunnallisia kuin yksityisiäkin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita muuttamaan toimintaansa. Pykälä 88 mahdollistaa kiireettömän hoidon määräajoista, jos kiireellisen hoidon järjestäminen sen kyseisessä kunnassa vaatii.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) mainitsi, että pykälän 86 voimin määrättiin viime keväänä, että vanhustenhuollossa otettiin käyttöön vahva suojaus.

Sputnik-rokote voitaisiin ottaa käyttöön Suomessakin – Marin: "Tässä ei ole kyse politiikasta"

Tuleeko Euroopassa käyttöön venäläinen koronarokote? Euroopan lääkevirasto alkoi arvioida Sputnikia

Pykälä 88 ei Kiurun mukaan saa johtaa kuitenkaan automaattiseen ja tarpeettomaan hoitovelan lisäämiseen.

– Asia ei ole helppo, sillä kiireettömän hoidon määräajoista luopuminen ei saa heikentää potilasturvallisuutta.

Näin rajoitukset tiukentuvat maanantaina: Tilojen sulku laajenee koko Uudellemaalle, yläkoululaisetkin etäopetukseen...

Ulkonaliikkumiskieltoakin hallitus valmistelee, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan lähinnä tilanteen pahenemisen varalle.

– En lähde ennakoimaan, tuleeko ja milloin mahdollisesti tulisi tällaista kokonaisuutta (ulkonaliikkumiskielto) käsittelemään, Marin sanoi.

Jos ulkonaliikkumiskielto tulisi, se olisi voimassa Marinin mukaan todennäköisesti hyvin rajatulla alueella. Se olisi myös rajattu mahdollisimman lyhyeen ajanjaksoon.

Marinin mukaan ulkona liikkumisen rajoittamista pitäisi harkita tilanteessa, jossa epidemia kiihtyy niin nopeasti ja voimakkaasti, ettei muuta vaihtoehtoa olisi.

Jan Vapaavuori: Maahan tulijoilta pitäisi vaatia negatiivista koronatestiä – Virusvariantit leviävät erityisesti ravintoloissa, yksityisjuhlissa ja aikuisten harrastuksissa

Sairaalahoidossa on nyt jo enemmän koronapotilaita sairaalahoidossa kuin viime kevään epidemiahuipun aikaan, sanoi Kiuru.

Erityisen heikko tilanne on hänen mukaansa nyt Husin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, mutta heikentyminen koskee muitakin alueita.

– Valmiuslain pykälät mahdollistavat sen, että on työkaluja, hän sanoi.

Muokattu 5.3.2021 kello 13.37: Lisätty tieto, että kommentit ovat tiedotustilaisuudessa, sekä lisätty Marinin viimeinen kannanotto ulkonaliikkumiskieltoon. Kello 13.41 Korjattu "hallitus päätti" muotoon "hallitus esittää". Kello 14.26: Tarkennettu pykälien sisältöä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut