Lohjan koronatilanne pahenee – uusia tartuntatapauksia on viime viikolle kirjattu jo 41

Arkistokuvassa Lohjan pandemiajohtaja ja vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen kuvattuna Tennarin joukkorokotuspaikalla helmikuussa. Arkisto/Sari Mattila

Maria Aittoniemi

Koronatilanne pahenee Lohjalla. Pandemiapäällikkö, Lohjan vt. hyvinvointijohtaja Tuula Suominen kertoo, että uusia koronatapauksia viime viikolle kirjattu jo 41, eikä mukana ole vielä 7.3. otettujen näytteiden tuloksia. Lisäksi maanantaina on todettu yksi uusi tartunta.

Tartuntojen määrä on korkein tähänastisen pandemian aikana. Edellisellä viikolla kirjattiin 28 uutta tartuntaa, mikä sekin oli korkein yksittäisen viikon koronatapausmäärä.

Lohjan kaupunki vetoaa tiedotteessaan jokaiseen kuntalaiseen, että nyt on syytä erityisen tehostetusti kiinnittää huomiota kaikenlaisen tarpeettoman kokoontumisen välttämiseen sekä hygieniaohjeiden, turvavälien, kasvomaskien käytön ja etätyösuosituksen mahdollisimman tehokkaaseen toteuttamiseen niiltä osin kuin se on mahdollista.

Tartuntojen lisäksi Lohjalla on todettu useita mahdollisia altistumisia. Suominen muistuttaa, että altistumisesta määrätään karanteeniin, joka tällä hetkellä pääosin 14 vuorokautta altistumisesta.

– Negatiivinen testitulos ei poista karanteenin tarvetta eikä lyhennä sitä, Suominen painottaa.

Tähän mennessä 60 prosenttia 80 vuotta täyttävistä tai täyttäneistä on saanut Lohjalla ensimmäisen koronarokotuksen. Kaiken kaikkiaan lohjalaisista 9,2 prosenttia on rokotettu kertaalleen.

Rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää käyttää kasvomaskia.

Suominen kertoo, että asukkaita on edelleen puhuttanut lohjalaisten rokotusjärjestys. On kysytty, onko Lohjalla jokin ”pullonkaula”, kun ei vielä ole voitu rokottaa 70–79-vuotiaita.

Uudenmaan alueella rokotteet on kohdennettu kunnille väestöpohjan mukaan.

– Lohjalla on kaikki saapuneet rokotteet pistetty. Rokotukset laajenevat kuitenkin uusiin ikäryhmiin hieman erilaisessa aikataulussa eri kuntien alueella, Suominen vastaa.

Rokotteen saatavuus vaikuttaa merkittävästi siihen, miten rokotukset laajennetaan eri ikäryhmiin. Lohjalla ikääntyneiden rokotuksiin käytetään tällä hetkellä Modernaa, koska se on helpommin säilyvä ja käsiteltävä. Vuonna 1952 syntyneiden tai nuorempien rokotuksiin käytetään AstraZenecaa.

Eroavaisuuksia kuntien välillä selittää Suomisen mukaan myös se, että muutamissa kunnissa on avattu nuorempien ikäryhmien rokotuksia ennen kuin on rokotettu esimerkiksi kotihoidon 80+-ryhmää.

– Meillä on toimittu niin, että kotihoidon 80+-asiakkaat on rokotettu ensin. Tähän vaikuttaa se, mitä rokotetta kunkin kunnan alueella on käytettävissä, Suominen sanoo ja painottaa: – Noudatamme Lohjalla tiukasti THL:n ohjeistusta rokotusjärjestyksestä.

Suominen myös muistuttaa, että koronarokote ei anna 100 prosenttista suojaa, mutta kaikki Suomessa käytössä olevat rokotteet suojaavat vakavalta tautimuodolta hyvin.

– Saadusta rokotteesta huolimatta on edelleen tärkeää kiinnittää huomiota hyvän käsihygienian ja turvavälien toteutumiseen ja käyttää kasvomaskia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut