Kauppakamari: Liikkumisrajoitukset uhkaavat erityisesti Helsingin seudun yritysten selviytymistä koronasta

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan mukaan suunnitteilla olevat liikkumisrajoitukset uhkaisivat yritysten selviytymistä koronakurimuksesta entisestään. Kuvituskuva. Arkisto / Jussi Vehkasalo
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen pitää lakiesityksiä liikkumisvapauden ja lähikontaktien väliaikaisesta rajoittamiseksi liian järeinä.

– Liikkumisrajoituksilla olisi merkittäviä vaikutuksia erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan, kaupan ja palvelujen sekä liikennealan yrityksiin, jotka ovat jo yli vuoden ajan sinnitelleet todella vaikeissa olosuhteissa, Lahtinen kirjoittaa kauppakamarin nettisivuilla.

– Esimerkiksi Helsingin seudulla majoitus- ja ravitsemisalan liikevaihto oli vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä 36 prosenttia ja työllisyys 19 prosenttia alemmalla tasolla verrattuna edelliseen vuoteen. Liikennealalla vastaavat luvut olivat 33 prosenttia ja 17 prosenttia, Lahtinen linjaa.

Helsingin seutu on palveluvaltaisena alueena kärsinyt koronasta muuta maata huomattavasti enemmän. Synkintä oli majoitus- ja ravitsemisalalla, jossa liikevaihto sukelsi viime vuoden lopulla 36 prosenttia alemmalle tasolle kuin vuotta aiemmin. Samoin liikennetoimialan tiputus oli rajua: liikevaihto supistui 33 prosenttia ja henkilöstömäärä 17 prosenttia.

– Yritysten mahdollisuuksia selvitä koronan jälkeiseen aikaan ei tule romuttaa väärin kohdennetuilla ja hankalasti tulkittavilla liikkuvuusrajoituksilla, jotka käytännössä uhkaavat pysäyttää monen jo vuoden kanveesissa olleen pk-seudun majoitus- ja ravitsemisalan, palvelualan ja liikennealan yrityksen liiketoiminnan, Lahtinen jatkaa.

Kiinteistönvälittäjät: Liikkumisen rajoituksissa huomioitava asuntokauppa – pääkaupunkiseudulla asunnon vaihto koskee tuhansia kuukaudessa

Helsingin seudun kauppakamari julkisti tänään uuden toimialakatsauksensa. Sen mukaan koronapandemian heikentämien suhdanteiden kehitys on jatkunut heikkona useilla päätoimialoilla. Liiketoiminta laski edelleen useilla Helsingin seudun palvelualoilla vuotta aiemmasta, mutta edelliseen neljännekseen verrattuna lasku kuitenkin pysähtyi monilla aloilla.

Seudun työllisten että työpaikkojen määrät olivat viimeisellä neljänneksellä edellisvuoden tasolla, liiketoiminta kasvoi edellisvuoteen verrattuna palvelualoista ainoastaan informaatio- ja viestintäalalla.

Koronapandemia on vaikuttanut erityisen suuresti joukkoliikenteen käyttöön, HSL:n osastonjohtaja Sini Puntasen mukaan suurin pudotus joukkoliikenteen käyttäjämäärissä on aamuruuhkan aikaan.

– Lähivuosien kehitys näyttää, missä määrin liikkumiskäyttäytymisen muutos on pysyvää. Etätyökäytännöt näkyvät toimihenkilöiden työmatkatarpeissa, mutta palvelualojen työlliset tarvitsevat edelleen joukkoliikennepalveluja. Kaupungistumiskehitys jatkuu edelleen, seudun kasvu ja yhdyskuntarakenne vaikuttavat liikenteen määrien taustalla, Puntanen sanoo Helsingin seudun kauppakamarin tiedotteessa.

Puntasen mukaan varhaisen aamun ja myöhäisen illan kysyntä joukkoliikenteessä ei ole muuttunut, eli työpaikkamatkailua on edelleen erityisesti noihin aikoihin.

Hus kannattaa liikkumisrajoituksia – "Jostakinhan tauti myös kotiin tuodaan ja sieltä se viedään ulos"

Liikkumisrajoitusten aikanakin rautakauppa pitää ovensa auki – "Valikoimasta iso osa on välttämättömiä tuotteita"

Kaikki Stockmannin tavaratalot voivat sulkeutua, jos liikkumisrajoitukset tulevat voimaan – 1 200:aa työntekijää uhkaa lomautus

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut