Maskisuositus laajenemassa Uudellamaalla myös alakouluihin ja eskareihin – Turussa vähensi koululaisten karanteeneja

Kasvomaskisuositus laajenee Uudellamaalla myös alakouluihin, jos kunnat näin päättävät. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Minna Harmaala

Myös alakoululaisten ja esiopetuksessa olevien lasten pitäisi käyttää koulussa kasvomaskia. Näin suosittelee Uudenmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä, joka päivitti linjaustaan eilen tiistaina.

Tähän asti maskeja on suositeltu vain 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Nyt suositus koskee 6–11-vuotiaita.

Keski-Uudenmaan sote-yhtymä Keusote päätti tiistaina laajentaa maskisuositusta koskemaan kaikkia alakoulun oppilaita ja iltapäiväkerhotoimintaa. Keusoten mukaan maskeja voidaan käyttää myös esiopetuksessa, esimerkiksi jos esiopetuksen ryhmä toimii koulun yhteydessä.

Lopullisen päätöksen maskisuosituksen käyttöönotosta tekevät kunnat. Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo Helsingin Sanomille, että pääkaupunkiseudun kunnat eli Helsinki, Vantaa ja Espoo käsittelevät asiaa omissa koronakoordinaatioryhmissään todennäköisesti torstaina.

Suositukseen päädyttiin Turusta saatujen hyvien kokemusten vuoksi, Markku Mäkijärvi kertoo Helsingin Sanomien jutussa.

Turussa kasvomaskia on suositeltu 6–11-vuotiaille jo jonkin aikaa ja sen avulla on saatu vähennettyä altistumistapauksia ja koulunkäynnin keskeytymisiä karanteeneihin. MTV:n maaliskuussa haastatteleman rehtorin Timo Lehtisen mukaan maskisuositus vähensi karanteeniin määrättyjen oppilaiden määrää Hannunniitun koulussa ainakin kolmanneksella.

Alle 10-vuotiaiden lasten koronatartunnat kuusinkertaistuivat – Päiväkotilapsi sairastuttaa nyt entistä useammin koko perheen

Alakoulut ja päiväkodit ovat merkittävämpiä koronatartunnan lähteitä kuin pitkään on kerrottu. Asiasta kertoivat maaliskuun lopussa Etelä-Suomen Median lehdet, joihin tämäkin lehti kuuluu.

Helmikuun kahdella ensimmäisellä viikolla 0–19-vuotiaiden tartunnanlähteistä suurimmat olivat Hus-alueella peruskoulut ja päiväkodit. Kun lapsi saa tartunnan päiväkodissa, hän vie taudin kotiin.

– Muuntoviruksen vallatessa alaa näyttää siltä, että kun taudin vie kotiin, aikaisemmasta poiketen puolet tai lähes koko perhe sairastuu. Aikaisemmin saattoi perheenjäsenistä sairastua esimerkiksi vain yksi neljästä tai ei lainkaan, kertoi Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen jutussa.

Hus kannattaa liikkumisrajoituksia – "Jostakinhan tauti myös kotiin tuodaan ja sieltä se viedään ulos"

Jos perheenjäsenet liikkuvat kodin ulkopuolella ja tapaavat muita ihmisiä, he ehtivät levittää tartuntaa eteenpäin ennen kuin saavat tiedon altistumisestaan.

Alakoulu- ja päiväkoti-ikäisten lasten koronatartunnat ovat jatkaneet nousuaan, kun kasvu on muissa ikäryhmissä laantunut. Syksyyn verrattuna 0–9-vuotiaiden lasten koronatartunnat ovat jopa kuusinkertaistuneet.

Pienten lasten tartuntamäärä jopa kuusinkertaistunut – miksi siitä ei ole haluttu viestiä?

Tiedot saivat Helsingin Uutisten päätoimittajan Karri Kannalan vaatimaan pääkirjoituksessaan, että päiväkotien ja koulujen sulkemista harkittaisiin pääkaupunkiseudulla. Kannalan mielestä päiväkoteja ja kouluja on perusteetta väheksytty tartunnanlähteinä.

Karanteenirikkurit huolestuttavat vanhempia Vantaalla – Rehtoreille tulee ilmoituksia karanteeniin määrätyistä lapsista, jotka osallistuvat synttärijuhliin ja harrastuksiin

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut