Näköislehdessä tänään: Heikki Mäkelä päätti jo nuorena elää elämäänsä, ei näkövammaansa – Keitä olivat Yhdysvaltain kongressihyökkääjät?

Ulkomaat: Vuosi sitten konstaapeli Jacob Fracker ja ylikonstaapeli Thomas Robertson tanssivat kampaaja Bridgette Craigheadin kanssa Black Lives Matter -mielenosoituksessa. Puoli vuotta myöhemmin he osallistuivat Yhdysvaltain kongressitalon valtaukseen ja vaativat kapinaa. New York Timesin pitkässä käännösartikkelissa etsitään vastausta siihen, keitä Yhdysvaltain kongressin valtaukseen osallistuneet ovat ja miksi he marssivat Capitol-kukkulalle.

Matka: Kotimaisen luontomatkailun noste näkyi selvästi myös Patvinsuon kansallispuistossa, jonka kävijämäärä kasvoi viime vuonna 49 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Kävijöitä oli yhteensä 24 800. Puistossa sijaitseva Suomun luontotupa avaa ovensa vapunpäivänä kunnostuksen jälkeen.

Urheilu: Krikettiväen on vaikea ymmärtää, miksi suomalaisen urheilukansan on vaikea ymmärtää krikettiä.

Henkilö: Sokea Heikki Mäkelä, 43, pyörittää veljensä vaimon kanssa 90 lypsävän maitotilaa. Hän sai juuri valmiiksi suunnittelemansa siirrettävän saunan ja remontoi hiljan kesämökkinsä. Hän päätti jo nuorena elää elämäänsä, ei näkövammaansa.

Huumori: Pikku-Kalle ja monet muut vitsien sankarit ovat kadonneet. Niiden sijaan vitsimuodissa ovat sanaleikit, puujalat ja muut lyhyet, usein sanailuun perustuvat oivallukset. Huumorin tutkijoiden mukaan vitsit heijastelevat yhteiskunnan ja erityisesti sosiaalisen median ajan henkeä.

Juhla: Vapuksi ristityn juhlapäivän takana on nainen. Pyhimykseksi julistettu nunna Valburg syntyi Englannissa vuonna 710, mutta kohosi miesluostarin johtoon pakanallisessa Saksassa. Vapun historia tulvii kirkollisia, maataloudellisia, pakanallisia ja poliittisia perinteitä Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista – ja tietenkin Ruotsista.

Lue liite tänään näköislehdestä.

Näköislehti kuuluu kaikkiin Länsi-Uusimaan tilauksiin. Aktivoi lukuoikeutesi tästä.

Voit kokeilla Länsi-Uusimaan verkkopalveluja kolmen kuukauden ajan hintaan 4 euroa / kuukausi. Kokeile kolme kuukautta!

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut