Ylioppilasjuhla, ripille pääsy... Kesän juhlat lähestyvät, THL antaa vinkit niiden koronaturvalliseen järjestämiseen

Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Pian on kesän juhlien aika, kuten ylioppilastutkinnon, ammattiin valmistumisen tai ripille pääsyn. Vaikka koronan tautitilanne on helpottanut keväästä, tartuntariski on edelleen olemassa koko maassa ja alueittain tilanne saattaa myös nopeasti heikentyä, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Juhlien järjestelyissä on noudatettava alueellisten viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia, jotka koskevat myös yksityistilaisuuksia, THL ohjeistaa.

Lisäksi juhlissa kannattaa muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin epidemia-aikana. Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, noudattaa turvavälejä, käyttää tarvittaessa kasvomaskia ja varmistaa, että Koronavilkku-sovellus on toiminnassa puhelimessa.

Lievienkin koronavirukseen viittaavien oireiden takia pitää hakeutua testiin, jättää juhlat väliin ja pysytellä kotona.

– Alkukesällä juhlitaan valtavan tärkeitä tilanteita nuorten elämässä. Kaikki ansaitsevat onnittelut. Epidemiatilanne on kuitenkin yhä arvaamaton, joten riskejä ei kannata ottaa. Kannattaa miettiä, voiko vieraiden tuloa porrastaa, jolloin juhlissa olisi samaan aikaan vain pieni joukko ihmisiä, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Juhlissa on alueellisen epidemiatilanteen lisäksi huomioitava koronaturvallisuutta tukevat käytännöt, niin järjestäjänä kuin osallistujana.

THL antaa turvallisten juhlien järjestämisestä vinkit järjestäjille ja osallistujille:

- Järjestä juhlat vain lähipiirille ja harkitse vieraiden saapumisen porrastamista.

- Pidä juhlat mahdollisuuksien mukaan ulkona.

- Jos sinulle tulee lieviäkin koronavirukseen viittaavia oireita, peru järjestämäsi juhlat tai osallistumisesi juhliin. Hakeudu välittömästi koronatestiin.

- Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia. Vieraita on hyvä muistuttaa käsienpesusta sekä tarjota riittävästi käsidesiä.

- Muista riittävät turvavälit myös juhlien aikana.

- Käytä kasvomaskia, kun mahdollista.

- Varmista, että Koronavilkku-sovellus on ladattuna puhelimeesi ja toiminnassa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut