Gretel Johanssonille kylätoiminnan ansiomerkki Pohjassa: "Korvaamaton apu ja asiantuntija"

Gretel Johanssonille on myönnetty kylätoiminnan hopeinen ansiomerkki Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry:n hakemuksesta. Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry

Gretel Johanssonille on myönnetty kylätoiminnan hopeinen ansiomerkki Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry:n hakemuksesta. Uudenmaan Kylät ry puolsi hakemusta. Suomen Kylät ry:n hopeinen ansiomerkki myönnetään erityisen ansiokkaasta toiminnasta kylätoiminnan tai toimintaryhmätyön luottamus- tai toimihenkilötehtävissä.

Ansiomerkki luovutettiin Johanssonille kyläyhdistyksen kevätkokouksen yhteydessä tiistaina.

Kyläyhdistys perusteli hakemustaan siten, että Gretel Johansson oli perustamassa Pohjan kirkonkylän kyläyhdistystä vuonna 2012. Johansson toimi kyläyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2015–2016, muutoin hän oli hallituksen jäsenenä vuosina 2012–2020.

– Vaikka Johansson on jättänyt hallitustyöskentelyn, hän on edelleen tärkeä tekijä kyläyhdistyksen toiminnassa, korvaamaton apu ja Pohjan alueen asiantuntija, kyläyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Marianne Liitelä luettelee yhdistyksen tiedotteessa.

Gretel Johansson on syntynyt 30.3.1940 ja asunut koko ikänsä Pohjassa. Johansson aloitti Pohjan kunnan sihteerinä vuonna 1971, Fiskarsin Ruukkiyhtiön johtajana hän toimi 80-luvulta vuoteen 1991 ja Pohjan kunnanjohtajana hän toimi vuosina 1991–2003. Johansson aikana aloitettiin mm. Fiskarsin ruukin elävöittäminen.

–  Pohjan kunta oli Gretelin johdolla ensimmäinen länsiuusmaalainen kunta, joka 1990-luvulla osallistui maaseudun kehittämisohjelmaan ennen Leader-aikaa. Siitä seurasi myöhemmin Pohjan kunnan myötämielinen suhtautuminen myös Leader-hankkeisiin. Muut tämän alueen kunnanjohtajat eivät olleet yhtä innostuneita, muistelee Uudenmaa Kylät ry:n varapuheenjohtaja Holger Wickström

Kyläyhdistystoiminnan lisäksi Johansson on yhä tänä päivänäkin järjestöaktiivi: hän toimii SPR:n Karjaa-Pohjan jaostossa, joka mm. ylläpitää ystävätoimintaa, Stämbackens Garantiförening rf:ssä, joka on perustettu vuonna 2003 vanhan Stämbackenin koulutalon säilyttämiseksi, ja hän on aktiivi niin Martta-yhdistyksessä, Pohjan eläkeläiset ry:ssä kuin Ikäihmisten Tuki ry:n seniortyössäkin.

"Jos kukaan etsii tietoa Pohjasta, sen entisistä asukkaista, historiasta tai rakennuksista, hänet käännytetään Johanssonin puoleen. Johansson on ollut esimerkkinä siinä, millainen merkitys yhdistystoiminnalla on ja kuinka sen avulla voidaan sekä kehittää omaa asuinaluettaan että aktivoida ja auttaa sen asukkaita", tiedotteessa luonnehditaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut