Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käytettyä autoa kiikaroimassa? Katso vinkit, mihin hankinnassa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota

Joka neljäs suomalainen suunnittelee auton hankintaa seuraavan kahdentoista kuukauden aikana. Käytetyt autot kiinnostavat uutta enemmän.

Tuoreessa kyselyssä ensisijaisesti uutta autoa kiikaroi viisi prosenttia vastaajista ja käytettyä autoa yhdeksän prosenttia. Yksitoista prosenttia kertoo voivansa hankkia joko uuden tai käytetyn auton.

– Autokaupan odotukset ovat nyt korkealla kesän myyntiin. Romutustilastojen uudet ennätykset ennakoivat myös autokauppaan hyvää virettä ja perinteisesti kesäaikana tehdään paljon käytettyjen autojen kauppoja, sanoo vakuutuskonserni LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri tiedotteessa.

Auton valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle omista käyttötarpeista muun muassa ajomatkojen ja tilan tarpeen osalta, LähiTapiola neuvoo. Tarvitaanko paljon tavaratilaa ja onko kyydissä usein useampia matkustajia? Ajatko pääasiassa kaupunkiajoa?

Lisäksi on hyvä miettiä, mitä muita asioita pitää tärkeän auton valinnassa. Nyrkkisääntö on, että uudemmat autot ovat pääsääntöisesti turvallisempia ja vähäpäästöisempiä kuin iäkkäämmät autot.

Oman budjetin selvittäminen auttaa sopivan auton määrittämisessä. Ostohinta ei ole sama kuin autoilun kustannukset. Valintakriteerinä kannattaa pitää auton arvioituja käyttö- ja huoltokuluja sekä jälleenmyyntiarvoa. Trafin ajoneuvoverolaskurilla voi selvittää auton vuotuiset veroluonteiset maksut.

Jälleenmyyntiarvon kehitys on osa autoilun kustannusten arviointia. Arvonalennus on uuden auton kohdalla ensimmäisenä vuotena suurin ja jatkuu pääsääntöisesti viisi ensimmäistä vuotta jyrkempänä kuin siitä eteenpäin.

Silmämääräisesti kannattaa tarkastella maalipinnan kuntoa, tuulilasin kiveniskemiä ja sisäverhoilu kuntoa sekä renkaiden kuluneisuutta ja niiden ikää.

Öljyt ja nestepintojen tasot on hyvä tarkastaa ja samoin akun ikä. Sähkölaitteiden toimivuus on helppo itse todentaa, samoin keskuslukituksen ja mahdollisesti sähkösäätöisten istumien toimivuus.

Iäkkäämpiin ja paljon ajettuihin autoihin on hyvä tutustua myös alta käsin eli nosturin avulla auton alustan ja pakoputkiston saa tarkastettua silmämääräisesti. Samoin vetoakseleiden suojakumit ja muut vastaavat alustan osat.

Ajoneuvon laajat tiedot saa selvitettyä esimerkiksi Trafin maksullisesta verkkopalvelusta. LähiTapiola neuvoo paneutumaan auton huoltohistoriaan ajan kanssa. Dokumentaatio on usein sähköisessä muodossa, joten avuksi voi tarvita huoltoliikettä, ellei paperisia laskuja tai huoltokirjaa ole saatavilla.

Uudemmissa autoissa on vikadiagnostiikkaa eli auto tutkii itse omaa kuntoaan ja ilmoittaa vioista tai huollon tarpeesta, joten auton ajotietokoneen tarjoaman infoon kannattaa tutustua.

Usein ajoneuvon näytöille on saatavissa myös tieto seuraavasta huollosta eli joko aika tai kilometrimäärä seuraavaan huoltoon.

Koeajoon kannattaa varata aikaa. Ajo vaihtelevalla nopeudella ja epätasaisella alustalla voi tuoda esille epätavallisia ääniä. Koeajolla on hyvä selvittää myös ilmastoinnin toimivuus sekä tarkistaa myös, ettei kojelaudassa pala mitään varoitusvaloja ja että kaikki toiminnot toimivat.

Ostotilanteessa LähiTapiola kehottaa säilyttämään maltin ja tutustumaan huolellisesti auton dokumentteihin ja omistustietoihin.

Myyjän henkilöllisyys pitää selvittää ja samoin oikeus auton myyntiin ja myös se, onko autolla useampia omistajia tai useampia haltijoita.

Yksityisten välisessä kaupassa ei pidä maksaa autoa tai kaupan ennakkomaksuja ennen kuin auto on nähty ja kaikki tarvittava selvitetty.