Pyhtää
Stockfors sijaitsee vain runsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä Pyhtäällä, mutta kovin moni ei sitä tunne. Kannattaisi tuntea. Uimarantaa tai pizzeriaa ei Stockforsissa ole, mutta paikka tarjoaa jotain muuta.
Stockforsilla on tarina, jossa on onnellinen loppu. Stockforsin puuhiomo oli 1960-luvulla Pyhtään suurin työnantaja ja siellä oli yli sata työntekijää. Pahoin rapistunut, hylätty ruukkialue tuli pyhtääläisen teollisuusneuvos Reino Uusitalon omistukseen 1990-luvulla. Hän ryhtyi kunnostamaan pahoin rappeutunutta aluetta.
Reino Uusitalo on ulkoistanut Stockforsin pyörittämisen Kasvajat ry.:lle. Se järjestää Stockforsissa erilaisia hyvinvointitapahtumia. – Tämä on tyypillistä Uusitalolle, kertoo Kasvattajien puheenjohtaja Katja Lemberg.
Samaa kaavaa Uusitalo noudatti kun hän osti Parikkalan legendaarisen Patsaspuiston. Hän halusi pelastaa Veijo Rönkkösen elämäntyön ja nyt paikkaa pyörittävät paikalliset.
Pyhtään lintuhoitola on Stockforsin vetonaula ainakin perheen pienimmille Se pitää huolta pulaan joutuneista linnuista.
– Tavoitteena on, että lintu voidaan palauttaa takaisin luontoon, mutta aina se ei ole mahdollista, kertoo lintuhoitolaa pyörittävä Arto Hokkanen.
Lintuhoitolan sisälle ei pääse, mutta lintujen elämää voi vapaasti tarkkailla verkkojen läpi eri puolilla rakennusta. Hokkanen kertoo mielellään linnuista jos on paikalla.

Taiteen ystäviä Stockfors hellii. Tänä kesänä Stockforsissa on tarjolla kaksi hyvin erilaista taidenäyttelyä.
Stockfors Art Fair 2021 valloittaa vanhoja, rosoisia tehdastiloja nykytaiteella. Yhteisnäyttelyssä ovat Jouko Alapartanen, Antti Arkoma, Mia Hamari, Päivi Häkkinen, Hanna Marno, Pertti Ohtonen, Panu Ollikainen, Heli Ryhänen, Aleksi Tolonen ja Tellervo Viitaniemi sekä lisänä lahtelaisen LAB Muotoiluopiston opiskelijoita.
Tässä näyttelyssä on särmää. Siihen kannattaa varata aikaa ja fiilistellä rauhassa. Taiteen ja rouheiden hallien vuoropuhelu on mykistävää.

Sokerina pohjalla Stockforsin vanhassa piippuhallissa on esillä Päivi Arvosen valokuvanäyttely ”Aavikon valoa ja menneisyyden jälkiä”. 12 vuotta Egyptissä asunut toimittaja, valokuvaaja ja viestinnän yrittäjä pääsi vuonna 2014 kiertämään jeepillä kaikkein kaukaisimpia Egyptin Saharan kolkkia kahden viikon ajan. Tuloksena on koukuttavia valokuvia, joissa Sahara on muutakin kuin hiekkaa. Valon, varjon, hiekan ja kiven maailma tarjoaa vaikuttavia näkymiä. Vanhat kivimaalaukset kertovat ajasta jolloin Sahara oli savannia. Beduiinit on tallennettu omassa ympäristössään. Kuvia kannattaa katsoa ajan kanssa ja antaa mielikuvituksen lentää. Hetken voi myös miettiä millaisiksi beduiinien elinolosuhteet muuttuvat ilmastonmuutoksen myötä.
Kumpikin näyttely on auki 31.8. asti tiistaista sunnuntaihin kello 11-17.
Piippuhallin eteisessä on pieni myymälä, josta voi ostaa muun muassa paikallista keramiikkaa. Kysellä voi myös uuden Stockfors Coffee Roastersin kahvia.
Vieläkö riittää energiaa? Sitten kannattaa tutustua Stockforsin emännän Päivi Uusitalon kokoamaan ainutlaatuiseen pakkausmuseoon. Siellä on esillä huikea määrä kotimaisia pakkauksia lähinnä 1950- ja 1960 luvuilta. Täällä herää henkiin isoäidin lapsuuden makumaailma ja myös ajankuva. Metsätyömaiden tekopakkaukseksi markkinoidaan sokeria, kahvia ja tupakkaa. Tässä on kesän hauskin aikamatka!
Pakkausmuseo on auki lauantaisin ja sunnuntaisin kello 12-16 elokuun loppuun asti ja muuten sopimuksen mukaan 0407534101.
Eväät ja juotavat Stockforsiin kannattaa ottaa mukaan, sillä Patruunatalon ravintola on auki vain tilauksesta ja tällöin kokki valmistaa ruoat asiakkaan tilauksen mukaan. Muuten keittiö on retriitillä olevien täyshoitoasiakkaiden käytössä.