Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomessut Lohjalla | Kerrostalojen yhteisistä neliöistä löytyy kattoterasseja, saunatilat järvinäköaloilla, kuntosali ja juhlatila – Arkkitehti: "Yhteisöllisyys tarjoaa hyvän ratkaisun ikääntyneiden asumiseen"

UKI Arkkitehtien suunnittelemassa kerrostalokorttelissa kohtaavat monet sukupolvet. Yhdestä talosta löytyy sekä päiväkoti että palveluasuntoja ikäihmisille.

Messualueen kerrostalokortteli tunnetaan nimellä Kohtaamisia. Kyseessä on eri-ikäisiä asukkaita yhteen tuova asuinalue, josta löytyvät niin ikäihmisten palveluasunnot kuin päiväkoti.

Korttelin asunnot ovat maltillisen kokoisia, mutta yhteiset tilat ovat suorastaan hulppeita. Kortteli muodostuu kolmesta talosta, ja kahteen niistä on rakennettu talon asukkaille yhteinen kattoterassi ja saunatilat ylimpiin kerroksiin. Kattoterasseilta avautuu suora näkymä Lohjanjärvelle. TA-Yhtiöiden kerrostalon kattoterassilta löytyy myös kesäkeittiö ja jokaiselle asukkaalle varattu oma viljelylaatikko.

Alueen suunnittelusta vastasivat yhteistyössä Suomen Hoivatilat ja oululaislähtöinen UKI Arkkitehdit. Mukana toteutuksessa ovat myös TA-yhtiöt ja Lohjan Vuokra-asunnot.

Korttelissa pääarkkitehtina toimineen Sasu Alasentien ja arkkitehti Roni Koski-Tuurin mukaan yhteisöllinen asuminen tulee yleistymään.

– Ikääntyneiden asuminen on iso ja kasvava haaste, joka on ollut esillä pitkään. Yhteisöllisyys tarjoaa yhden hyvän ratkaisun tähän, Alasentie sanoo.

Jokaiseen taloon rakennettiin jokin korttelin yhteinen tila.

Pääarkkitehti Sasu Alasentie

Arkkitehtien mukaan maailmalta löytyy korttelin kaltaisia asumisratkaisuja ainakin Ruotsista, Tanskasta ja Hollannista. Kiinnostusta uudenlaiseen asumiseen on Lohjallakin riittänyt: korttelin asunnot ovat jo varattuja ja myytyjä.

– Kysyntää on ollut, ja asunnot menivät kaupaksi jopa nopeammin kuin odotettiin, Alasentie sanoo.

Sasu Alasentie on ollut alusta asti mukana työstämässä korttelia.

– Prosessi alkoi jo vuonna 2018, kun osallistuimme Lohjan kaupungin kumppanuushakuun. Olemme olleet mukana asemakaavan suunnittelusta lähtien. Yhteistyö mukana olevien toimijoiden kanssa on ollut tiivistä, hän kertoo.

Yhteisöllisyys ja tasokkaat yhteiset tilat ovat olleet suunnittelun punainen lanka.

– Yksinäisyys on iso ongelma. Haluamme lisätä kanssakäymistä ja sosiaalisia kontakteja, Alasentie sanoo.

Kolmantena tärkeänä suunnittelun lähtökohtana on ollut asumisen hinta, johon arkkitehdit halusivat osaltaan vaikuttaa.

– Halusimme tarjota enemmän vastinetta rahalle. Tämä ratkaistiin niin, että jokaiseen taloon rakennettiin jokin korttelin yhteinen tila. Lohjan Vuokra-asuntojen talossa on korttelin yhteinen kuntosali. TA-Yhtiöiden talossa on yhteinen juhlatila, joka toimii myös kaikille yhteisenä olohuoneena. Hoivatilojen talossa on kortteliravintola, Alasentie kertoo.

Järvinäkymää haluttiin tuoda esille mahdollisimman moneen asuntoon. Siksi rakennukset sijoittuvat rantaan nähden korkeuden mukaan. Sääolosuhteiden takia päädyttiin myös suojaiseen sisäpihaan ja niin sanottuun umpikortteli-ratkaisuun.

Kortteliin kuuluu kaksi kuusikerroksista kerrostaloa. TA-Yhtiöiden talossa on 34 asumisoikeusasuntoa ja Lohjan Vuokra-asuntojen talossa on 36 vuokrahuoneistoa.

Hoivatilojen rakentamassa kohteessa sijaitsevat ikäihmisten palveluasunnot sekä Pilke-päiväkoti. Senioreiden palveluasumisesta huolehtii Attendo.