Ammattijärjestäjä Pauliina Piiraisen messukodissa Lohjalla kaikelle on oma paikkansa – Vinkit: "Uskalla karsia, mieti ja mittaa"

Lohjan asuntomessualueelle rakennettu Villa Nordic Stories toivottaa kävijän tervetulleeksi maanläheisellä, huoneesta toiseen soljuvalla rauhallisella tunnelmalla. Talossa on avaraa ja käytännöllistä, mikä ei ihmetytä, sillä nyt ollaan ammattijärjestäjän kodissa. Pauliina ja Jukka Piiraisen sekä heidän kahden teini-ikää lähestyvän tyttärensä koti on suunniteltu toiminnallisuus edellä.

– Pikkulapsiaika on ohi ja halusimme luoda toimivan kodin tähän elämänvaiheeseen, kertoo ammattijärjestäjä ja sisustussuunnittelija Pauliina Piirainen.

Hän arvelee, että ammattijärjestäjäksi ryhtyminen on osin luonnekysymys.

– Olen ihan lapsesta asti halunnut laittaa tavarat järjestykseen.

Villa Nordic Storiesin hän on suunnitellut miehensä kanssa täsmälleen oman perheensä tarpeisiin – ja mikä tärkeintä, kaikille asioille on tilaa ja oma paikkansa.

Ulkovaatteet solahtavat sulavasti tilavaan naulakko- ja hyllytilaan, jonne mahtuu mukavasti myös perheen harrastusvälineitä. Muut vaatteet puolestaan löytävät paikkansa vaatehuoneista, joskaan kodin vaatehuoltoa ei ole toteutettu aivan perinteiseen tapaan. Talon alakerrassa sijaitsevat perheen nuorison huoneet, jotka tuntuvat tavallista avarammilta, sillä niissä ei ole lainkaan vaatekaappeja.

Toimiva koti tähän elämänvaiheeseen.

Vaatehuolto on asia, jonka toimivuutta Pauliina Piirainen on miettinyt paljon. Hän heittää ilmaan kysymyksen siitä, miksi vaatteita pitäisi kuljettaa edestakaisin kodinhoitohuoneen ja makuuhuoneiden välillä. Villa Nordic Storiesin vaatehuolto on ratkaistu niin, että erillisen kodinhoitohuoneen sijaan talossa on kaksi erillistä pyykkipistettä. Yksi pesutorni sijaitsee alakerran pesutilojen yhteydessä, jossa on myös tytärten yhteinen vaatehuone. Toinen pesutorni on sijoitettu yläkertaan vanhempien makuuhuoneen pesutilojen yhteyteen, myös heti vaatehuoneen viereen.

– Näin ei tule minkäänlaisia ylimääräisiä askeleita, toteaa Piirainen.

Toinen tila, jonka suunnittelu yllättää, on kodin keittiö. Huomio kiinnittyy ensin suureen ja käytännölliseen saarekkeeseen, mutta muuten keittiö on talon kokoon nähden pieni.

Syvennykseen rakennettu L-muotoinen pantry muodostuu yhdellä seinällä korkeista kaapeista ja toisella 140 cm pitkästä tilavasta työtasosta.

Tilan yllättävin ratkaisu lienee tiskiallas, joka on sijoitettu poikkeuksellisesti nurkkaan. Siellä se ei kuitenkaan vie tilaa työtasolta ja toimii oikein hyvin vaikkapa kahvinkeittoveden ottamiseen.

Pauliina Piirainen kertoo, että keittiö on suunniteltu täsmälleen perheen tarpeisiin. Avainasemassa niin keittiössä kuin talon muissakin tiloissa on se, että tietää millaiseen tarkoitukseen niitä käyttää ja kuinka paljon tavaraa niissä on tarpeen säilyttää.

Pienetkin asiat voivat auttaa järjestyksen säilyttämisessä. Villa Nordic Storiesin vaatehuoneissa hyllyt ovat vain 35 cm syvät tavanomaisen 60 cm sijaan. Näin kaapinperälle ei pääse huomaamatta unohtumaan vaatteita, jotka eivät koskaan pääse käyttöön.

Mikäli kaipaa kotiinsa parempaa järjestystä, Pauliina Piirainen suosittelee lämpimästi jokaista käymään läpi oman tavarataivaansa ja miettimään, onko kaikelle todella käyttöä.

Hän toteaa kuitenkin, että tietenkin ihmisillä, hänelläkin, on tavaroita, joita ei esimerkiksi tunnesyistä halua heittää pois, ja se on aivan ok.

– Kunhan niillekin on oma paikkansa.

Ammattijärjestäjän vinkit kodin toiminnallisuuteen

Ammattijärjestäjä Pauliina Piirainen vinkkaa, mistä kannattaa lähteä liikkeelle, jos haluaa parantaa oman kotinsa toiminnallisuutta.

– Uskalla karsia tavaraa!

Piirainen kehottaa opettelemaan tavarakriittisyyttä. Voi pohtia esimerkiksi, montako kylpypyyhettä tai lakanasettiä omassa kodissa oikeasti tarvitaan.

– Mieti ja mittaa! Vaatehuollon takia ei kannata tuhlata askeleitaan, hän toteaa.

Kun pyykkikone, vaatekaapit ja peseytymistilat ovat lähellä toisiaan, jää aikaa ottaa näin säästyneet askeleet vaikkapa lenkkipolulla.

Oleellista on se, että kaikille tavaroille on varattuna oma paikkansa, ja että ne myös löytävät paikoilleen käytön jälkeen.

– Kodissa on rentouttavaa ja miellyttävämpää olla, kun tavarat eivät loju ympäriinsä.

Piirainen vinkkaa myös ottamaan hyödyn irti nettikirpputoreista. Kun tavaraa on saanut karsittua, ei sitä kannata makuuttaa kotona kasseissa ja pusseissa tilaa viemässä.

– Tavaroiden kierrätys nettikirppareiden kautta on helppoa ja kätevää.

Jos kodin tavaramäärien hallintaan ottaminen omin päin takkuaa, Piirainen muistuttaa, että apua on saatavilla.

– Koulutettu ammattijärjestäjä on luotettava ja varma apu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut