Ahjonsuun kauppamuseoon pääsee torstaina Pusulassa

Historia: Ainutlaatuisen museon hyllyiltä löytyy tuulahdus menneisyydestä

Sirkka-Liisa Leino (vas.) ja Liisa Jäppinen kunnostivat Ahjonsuun kauppamuseon ikkunoita. Elina Tuomi

Elina Tuomi

Ainutlaatuinen Ahjonsuun kauppamuseo, Pusulan Hauhulassa, on avoinna jälleen 15. heinäkuuta, kello 16-19.

Pusula-Seuran ylläpitämä museo on avoinna muutamia kertoja kesässä, 5. elokuuta siellä vietetään aina Salmen päivää, Ahjonsuun viimeisen kauppiaan, Salme Ahjonsuun kunniaksi. Silloinkin museolla on ovet avoinna.

Ahjonsuun kauppa oli toiminnassa vuosina 1924-1978. Kauppamuseo koostuu 1960-luvun kaupasta, sekä varastohuoneesta, joissa on molemmissa alkuperäinen sisustus.

Kaupan perusti Yrjö Ahjonsuu, joka oli kauppiaana jatkaneen Salme Ahjonsuun isä. Kauppa oli sekatavarakauppa, josta löytyi aivan kaikkea.

Lisäksi museoon kuuluu kauppiasperheen neljän huoneen ja keittiön asunto, samasta rakennuksesta kaupan kanssa, sekä kaksi piharakennusta.

Ahjonsuun kauppamuseon hyllyt ovat mielenkiintoisia tavaroita pullollaan. Elina Tuomi

Pusula-Seura sai kaupan Salme Ahjonsuun testamenttaamana, vuonna 1999. Testamentin ehtona oli, että kaupasta pitää tehdä museo. Museo avattiin vuonna 2004.

Museo sai tänä vuonna Museovirastolta 3 500 euron rahoituksen katon korjaamiseen.

Museon ollessa avoinna sitä kunnostetaan myös muuten. Ikkunoiden kunnostus on naisvoiman ansiosta hyvässä vauhdissa, sillä Sirkka-Liisa Leino ja Liisa Jäppinen ovat ahkeroineet niiden parissa. Taloon on saatu myös ilmalämpöpumppu, joka pitää talossa peruslämmön ja poistaa kosteutta.

– Myös pihatalkoot täällä on pidetty.

Ahjonsuun kauppamuseo Pusulan Hauhulassa on Pusula-Seuran ylläpitämä. Elina Tuomi

Museossa on esillä mitä erikoisempia tuotteita, sillä myynnissä on ollut lähes kaikkea mitä kuvitella saattaa, kuten maalaiskylien sekatavarakaupoissa entisaikoina oli tapana.

Pusula-Seuran Anja-Liisa Taka-Sihvola esitteli esimerkiksi kananmunien säilytysainetta, joka nykypäivän ihmisille tuntuu kovin turhalta tuotteelta, onhan kananmunia saatavilla ympäri vuoden ja niiden säilyvyys on hyvä.

– Ennen kanat eivät munineet talvella, kun oli pimeää, sillä vaatii valoa, että munat kehittyvät kanassa, Taka-Sihvola selvittää.

Nykykanaloissa onkin valo tarkasti säädeltyä, niissä ei välttämättä ole edes ikkunoita, jotta munintaa voidaan säätää keinovalolla halutulla tavalla.

– Tepinol-niminen munansäilytysaine säilytti munat käyttökelpoisina peräti vuoden.

Ahjonsuun kauppamuseossa on esillä tuotteita, joita kaupassa aikoinaan myytiin, kuten kananmuniensäilytysaine. Elina Tuomi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut