Toimitusvaikeudet hidastavat matkailuajoneuvojen kauppaa – Lisääntynyt kysyntä ja ajoneuvojen toimitusvaikeudet arkea: ”Kaikkia tilattuja ajoneuvoja ei ole saatu"

Karavaanarit: Lisääntynyt kysyntä ja ajoneuvojen toimitusvaikeudet arkea: ” Kaikkia tilattuja ajoneuvoja ei ole saatu."

Andre Paiso näyttää Knausin Man -merkkistä retkeilyautoa, joka on neliveto. Auto soveltuu hyvin myös kaupunkiajoon. Se ei ole myöskään kovin korkea. Tarja Omenainen

Tarja Omenainen

Matkailuajoneuvot viedään nyt käsistä. Tehtailla on suuria toimitusvaikeuksia koronatilanteen vuoksi ja tilanteen ennustetaan vain pahenevan.

– Matkailuajoneuvojen myynnin kasvutahti on ollut tasaista. Myynti on tuplaantunut Nummelan toimipisteessämme viidessä vuodessa. Koronapandemia on vauhdittanut kysynnän suuntaa edelleen ylöspäin. Kotimaan matkailu kiinnostaa ja aloittelevia karavaanareita on paljon, kertoo ProCaravanin toimitusjohtaja Ari Niskanen.

ProCaravan osti yrityksen Nummelasta vuonna 2017 Lomapalveluilta. ProCaravanilla on toimipiste myös Ylivieskassa. Tämä toimipiste on perustettu vuonna 2008.

Ari Niskanen kertoo asiakaskunnan nuorentuneen ja matkailuajoneuvojen koon pienentyneen:

– Yhä nuoremmat ostavat matkailuajoneuvoja. 30–40-vuotiaiden ja nuorten perheiden kiinnostus näkyy lisääntyneenä kysyntänä. Ajoneuvoista pienemmät kompaktit mallit ovat kysyttyjä. Niitä voi käyttää myös päivittäisessä ajossa. Kiinnostus on suurta erityisesti retkeilyautoja ja matkailuautoja kohtaan, mutta kysyntää riittää myös vaunupuolella.

Niskanen toteaa, että ajoneuvoja myytäisiin yrityksessä enemmän, jos vain olisi mitä myydä:

Yhä nuoremmat ostavat matkailuajoneuvoja.

toimitusjohtaja Ari Niskanen

– Kaikkia tilattuja ajoneuvoja ei ole saatu. Meillä on asiakkaita, jotka edelleen odottavat ajoneuvoa, joka on tilattu kesäksi. Toimittajilla on ollut suuria toimitusvaikeuksia koronatilanteen vuoksi. Tällä hetkellä ajoneuvovarastomme on pieni. Se on vain noin neljäsosa normaalista varastosta.

– Näyttää siltä, että toimitusvaikeudet vain pahenevat. Toimitusongelmat ja kysynnän kasvu ovat saaneet aikaan erikoisen tilanteen. Asiakkaiden on hyvä huomioida tämä. Jos haluaa ensi kesäksi matkailuajoneuvon, niin kannattaa olla ajoissa liikkeellä, Ari Niskanen sanoo.

Matkailuautojen toimitusvaikeudet johtuvat siitä, että alustavalmistajat eivät saa ajoneuvojen alustoja valmiiksi riittävän ripeään tahtiin. Suurin alustavalmistaja on Fiat. Ajoneuvoja tehdään myös muille alustoille kuten Mersun ja Fordin alustoille.

– Näilläkin valmistajilla ongelma on sama: komponentteja ei saada, Ari Niskanen sanoo.

ProCaravanin valikoimassa ovat saksalaiset Knaus ja Weinsberg, ranskalaiset Rapido ja Dreamer sekä italialainen Ci. Yritys työllistää yhteensä 22 työntekijää Nummelassa ja Ylivieskassa. Nummelan toimipisteessä on 12 työntekijää yrittäjät mukaan lukien.

Autokauppa

Kasvu jatkui kesäkuussa

Kesäkuun aikana rekisteröitiin yhteensä 9 941 uutta henkilöautoa. Rekisteröintien määrä on 23,9 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna.

Käytettyjen autojen kauppa kävi kesäkuussa hieman kevättä verkkaisemmin.

Uusia pakettiautoja rekisteröitiin kesäkuussa 1 299, mikä on 49,1 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana rekisteröity 481, joka on 13,2 prosenttia viime vuoden alkupuolikasta enemmän. Keskikokoisia 6–16 tonnin kuorma-autoja on tänä vuonna ensirekisteröity 115, joka on 5,7 prosenttia viime vuotta vähemmän.

Kesäkuussa käyttöön otetuista uusista autoista 58 prosenttia oli bensiiniautoja tai bensiinihybridejä. Noin 10 prosenttia autoista oli dieselkäyttöisiä. Hieman yli 30 prosenttia ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli ladattavia – ladattavien hybridien osuus oli 19,5 prosenttia ja täyssähköautojen 10,6 prosenttia.

Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut