Karavaanarit: Yhä useampi on kausipaikkalainen – Vihdin Pääkslahdessa keski-ikä laskussa: ”Lapsiperheitä on paljon ja uudet kausipaikkalaiset alkavat olla nuoria”

Espoolainen Katariina Laukkanen on Pääkslahden karavaanarialueella kolmatta kesää perheensä kanssa. He ovat alueella kausipaikalla. Tarja Omenainen

Tarja Omenainen

– Liikevaihdosta vain 10 prosenttia tulee vierailijoista. Suurin osa karavaanareista on paikalla ympäri vuoden. Kausipaikkalaisten määrä on selkeästi noussut. Aikaisemmin kausipaikkalaisia oli Pääkslahdessa noin 90. Nyt heitä on 109. Kaikkiaan matkailualueella on paikkoja 150, kertoo Pääkslahden karavaanarit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ari savolainen.

Määrän nousuun vaikuttavat koronatilanne ja siihen liittyvät matkustusrajoitukset, jotka ovat nostaneet kotimaanmatkailun suosiota.

Karavaanareiden keski-ikä laskee vähitellen, vaikka suurin osa Pääkslahdessa vakituisesti paikkaansa pitävistä on vielä iäkkäämpiä henkilöitä:

– Lapsiperheitä on alueella nykyään tosi paljon ja uudet kausipaikkalaiset alkavat olla nuoria, sanoo Pääkslahden karavaanarit ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Peter Pasanen.

Espoolainen Katariina Laukkanen perheineen on yksi Vihdin Irjalassa sijaitsevan Pääkslahden leirintäalueen kausipaikkalaisista. He ovat Pääkslahdessa matkailuvaunun kanssa kolmatta kesää. Heille vaunu terasseineen ja katoksineen on kesämökki, joka sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä kodista.

– Saimme vapautuvan paikan, jossa oli valmiiksi rakennettuna iso terassi. Meitä on kolme lasta ja kaksi aikuista, joten tilaa tarvitaan. Vihti on Espoosta helpon ajomatkan päässä. Joskus olemme käyneet vain saunomassa työpäivän jälkeen. Itse olen tehnyt töitä myös etänä Pääkslahdesta käsin, Katariina Laukkanen kertoo.

Pääkslahden karavaanarit ry:n hallituksen puheenjohtaja Ari Savolainen ja varapuheenjohtaja Peter Pasanen kertovat, että alueen liikevaihdosta vain 10 prosenttia tulee vierailijoista. Suurin on kausipaikkalaisia. Tarja Omenainen

Pääkslahdesta löytyy mukavasti aktiviteetteja ja iso Hiidenvesi on aivan vieressä:

– Lapsille löytyy täältä enemmän tekemistä, kuin jos olisimme mökillä. Vieressä on iso pallokenttä ja leikkikenttäalue. Uimaan ja saunaan pääsee kätevästi. Ohjelmaakin järjestetään aina silloin tällöin, Laukkanen listaa.

Leirintäalue siirtyi Pääkslahden karavaanarit ry:n hallintaan vuonna 2018, kun maan omistanut maanviljelijä kuoli. Leirintäalueena maa-alue on toiminut noin 40 vuotta. Yhdistys maksaa alueesta vuokraa ja pitää alueesta ja sen rakennuksista huolta. Alueella on huoltorakennus, Rantasauna, yksi mökki sekä Tipulaksi kutsuttu päärakennus.

– Olemme laittaneet lämpöpumput jokaiseen rakennukseen sekä rakentaneet uuden kaivon. Olemme myös tehneet paikkoja lisää ja ostaneet paikkojen tekemiseen paljon hiekkaa, sillä maa on herkästi upottavaa savimaata. Olemme myös parantaneet alueen salaojitusta. Huvitoimikunta järjestää alueella ohjelmaa, Ari Savolainen kertoo.

Lapsiperheiden ja nuorempien karavaanareiden määrä on lisääntynyt. Alueella on lapsille mukavia aktiviteetteja. Tarja Omenainen

Leirintämatkailu kotimaassa ja sitä myötä karavaanareiden määrä liikenteessä kasvoi viime vuoden aikana merkittävästi ja SF-Caravan ry:n jäsenmäärä kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen, joten uusia liikkujia on tien päällä runsaasti. Liikenneturva ja SF-Caravan ry muistuttivatkin jo kauden alussa liikenteen hyvästä yhteispelistä.

Ennakoinnin merkitys kasvaa entisestään, kun liikutaan isoilla ajoneuvoilla tai ajoneuvoyhdistelmillä. Esimerkiksi matkailuvaunujen ja -autojen rakenteet saattavat aiheuttaa näköesteitä. On tärkeää totutella autoon tai ajoneuvoyhdistelmän käyttäytymiseen ennen liikenteeseen lähtöä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut