Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Koronarokotteista satelee haittailmoituksia ennätystahtiin – "Edes Pandemrixin kohdalla ei nähty vastaavaa"

Koronavirusrokotteesta on tullut Fimeaan ennätysmäärä ilmoituksia.

– Niitä tulee ovista ja ikkunoista, valtavat määrät. Tämä on täysin ennennäkemätön tilanne, kertoo lääketurvallisuusyksikön päällikkö Liisa Näveri Fimeasta.

– Juuri äsken juttelin yhden niitä käsittelevän henkilön kanssa ja hän kertoi, että eilisen jälkeen on tullut jo reilut 200 ilmoitusta.

Ilmoitusmäärän räjähtäminen käsiin tuskin johtuu siitä, että haittoja olisi tavallista enemmän, Näveri arvioi.

– Kyllähän me tiedämme, että nämä usein aiheuttavat kuumetta, käsikipua ja imusolmukkeiden turpoamista. Mutta ne ovat ohimeneviä eivätkä millään tapaa vaarallisia haittoja.

Fimeassa arvioidaankin, että ihmiset yksinkertaisesti ilmoittavat koronarokotteiden haitoista innokkaammin kuin mistään muusta aiemmasta rokotteesta.

– Edes Pandemrixin kohdalla ei nähty vastaavaa.

Tilannetta selittänee Näverin mukaan se, että korona on niin jokapäiväisesti läsnä kaikkien elämässä ja rokotehaitoista puhutaan paljon.

– Ihan konkreettinen esimerkki on, että viime aikoina mediassa ovat olleet esillä kuukautishäiriöt. Sen jälkeen kun niistä alettiin uutisoida, nimenomaan niistä on tullut valtava määrä ilmoituksia.

Koronarokotteesta tehdään haittailmoituksia jopa tavallisimmista haitoista, jotka on lueteltu jo valmisteen tiedoissa. Tällaisia ilmoituksia ei tarvitsisi tehdä, koska ne ovat jo tiedossa.

– Meille pitäisi ilmoittaa ennen kaikkea sellaisista haitoista, joita ei ole tunnistettu aiemmin.

Uusien, aiemmin tuntemattomien haittojen tunnistaminen on haittailmoitusten idea, ei kaikkien mahdollisten haittatapausten tilastointi.

Rajut väitteet koronarokotteiden haitoista leviävät somessa – Näin paljon vakavia haittoja ja kuolemia rokotteet ovat aiheuttaneet

Suojaako Astra Zenecan rokote heikommin kuin Pfizerin? THL ampuu alas epäilyjä rokotteiden tehosta – Tuore tutkimus: teho hyvä myös deltaan

EK: Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa koronapassia – vaadittaisiin esimerkiksi isoihin tapahtumiin