Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntomessut toi Lohjan taas Suomen kartalle: Positiivinen medianäkyvyys kiihdyttänee asuntokauppa entisestään

Hanna Henriksson

Lohjan vetovoimatekijöitä ovat järven lisäksi asumisen väljyys ja Helsinkiä edullisemmat tontit.

– Halutaan asua palvelujen tuntumassa paikassa, josta on hyvät kulkuyhteydet, Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste kiteyttää Asuntomessukävijöiden toiveita.

– Tontteja on kyselty nyt valtavasti, jatkaa kaupunginjohtaja Mika Sivula tyytyväisenä. Hän iloitsee, että pitkään muuttoliike pk-seudulta ohjautui kehyskuntiin Keski-Uudellemaalle, mutta läntinen Uusimaa on selkeästi lisännyt kiinnostavuuttaan.

Asuntomessut Lohjalla on ollut kaupungille kaivattu piristysruiske.

– Meillä on, meiltä saa, eivätkä ne ole pahanhintaisiakaan, Sivula kertoo vastanneensa tonttien kyselijöille.

OP Koti Uusimaa Oy LKV:n toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky tietää, että Lohjalla ollaan jo nyt hyvässä nousukiidossa asuntokaupan näkökulmasta, vaikka rakennuskustannusten nousu näkyy hienoisena varovaisuutena.

Esimerkiksi kaksioista on tehty 70 % enemmän kauppoja vuodentakaiseen verrattuna. Vaikka pienten asuntojen ostajina ovat pääsääntöisesti eläkeikäiset, heiltä vapautuu omakotitaloja lapsiperheille.

– Hinnat nousevat tänä vuonna keskimäärin 3–3,5%. Markkinat odottavat Euribor-korkojen pysyttelevän matalalla lähivuodet, Tyrsky tiivistää.

Kansanedustaja (ps.) Riikka Slunga-Poutsalo kokee, että hyvät kulkuyhteydet Lohjalta eivät ole vain väyliä Lohjalta poispäin, ne myös tuovat väkeä Lohjalle.

– Liian usein Järvenpää, Hyvinkää ja Kerava ovat menneet toimivien henkilöliikenneraideyhteyksien ansiosta Lohjan ohi, kun on mietitty muuttoa pk-seudulta kehyskuntiin.

Etelä-Suomen Media Oy:n paikallisjohtaja ja Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala korosti kehyskuntien yhteistyötä ja parempaa näkyvyyttä poliittisessa päätöksenteossa.

– Korona on myös iso mahdollisuus Uudenmaan kehysvyöhykkeelle. Kun pendelöinti on vähentynyt, palvelut halutaan hankkia läheltä. Tämä generoi elinvoimaa paikallisiin yrityksiin ja palveluihin.

Kannala arveli korona-aikana myös uusmaalaisen identiteetin vahvistuneen.

– Miten saadaan paremmin ääni kuulumaan poliittisessa keskustelussa kuten liikennepalveluissa, Kannala kyseli.

V iime vuoden Asuntomessu-kaupunki Tuusula pitää tällä hetkellä kärkipaikkaa muuttovetovoimaisimpana paikkakuntana vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Länsi-Uusimaan levikkialueen kunnista listalla ovat myös Raasepori (10.), Lohja (13.) ja Vihti (17.) Pääkaupunkiseudun kehyskunnista listalla ovat Järvenpää (2.), Sipoo (4.), Nurmijärvi (6.) ja Hyvinkää (12.)

Paneelin järjesti Etelä-Suomen Media yhteistyössä Asuntomessujen, OP Kodin ja Lohjan kaupungin kanssa. Paneelin juontajana toimi Peter Nyman. Sanomalehti Länsi-Uusimaa on osa Etelä-Suomen Mediaa.

Paneelikeskustelun tallenteen voi katsoa osoitteessa: https://etelasuomenmedia.fi/vetovoimainen_lansiuusimaa /.