Lohjan kevyenliikenteenväylällä sähköpotkulaudalla tutkaan 67 km/h nopeudella – Poliisilta yksinkertainen pyyntö vanhemmille

Kuvituskuva Timo Laitakari

Poliisin tutka mittasi nuoren pojan sähköpotkulaudan nopeudeksi 67 kilometriä tunnissa kevyenliikenteenväylällä Lohjalla maanantaina 30. elokuuta.

Sähköpotkulautaa kuljettaneen alaikäisen nuoren lisäksi kyydissä oli toinen nuori, joka istui potkulaudan astinlaudalla. Kummallakaan ei ollut suojakypärää.

Poliisi koeajoi nuoren kuljettaman sähköpotkulaudan ja totesi, että sillä voisi ajaa jopa 80 kilometriä tunnissa. Ajoneuvoa ei ollut rekisteröity, ja sen kuljettamiseen olisi vaadittu vähintään A1-luokan ajo-oikeus.

Koska rikoksesta epäilty on alaikäinen, rikosilmoitus kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta ja ajoneuvorikkomuksesta ei etene rikostutkintaan. Poliisi kuitenkin puhutti molemmat nuoret. Tapahtuma sekä ajoneuvon asianmukaisen käytön tavat käytiin läpi molempien nuorten vanhempien kanssa.

− Vanhempien on hyvä tiedostaa, että antamalla viritetyn sähköpotkulaudan nuoren käyttöön voi syyllistyä kulkuneuvon luovuttamiseen kortittomalle henkilölle, kertoo komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa laitteiden aiheuttamista vaaroista ja niihin liittyvistä epäselvyyksistä.

− Kyseistä vauhtia ajaminen sähköpotkulaudalla muun liikenteen seassa on paitsi kiellettyä myös hengenvaarallista niin kuljettajalle itselleen kuin muille tienkäyttäjille, painottaa Kontola.

Erilaisia sähköpotkulautoja on nykyään myynnissä paljon. Jo myynti-ilmoituksessa osan niistä kerrotaan kulkevan jopa 80 kilometriä tunnissa.

− Sanomattakin on selvää, että tällaisilla ei ole mitään asiaa yleiselle tiealueelle. Asia on yleensä myynti-ilmoituksen lopussa kuitattu lisämerkinnällä, ettei laite sovellu tieliikenteessä käytettäväksi, Kontola kertoo.

Sähköpotkulaudan maksiminopeus saisi olla 25 kilometriä tunnissa, jotta sillä voisi laillisesti ajaa tiellä rekisteröimättä. Näihin sovelletaan pyöräilijöiden liikennesääntöjä.

Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat taas luokitellaan valvonnassa kulkunopeuden mukaan joko mopoiksi tai moottoripyöriksi. Yli 65 kilometriä tunnissa kulkevat sähköpotkulaudat luokitellaan valvonnassa moottoripyöriksi. Nämä tulisi tiellä käytettäessä rekisteröidä. Käytännössä tämä edellyttää sitä, että laite on tyyppihyväksytty joko mopoksi tai moottoripyöräksi.

Vanhemmille poliisilla on yksinkertainen pyyntö.

− Älkää ostako lapsillenne mitään sähkökulkuneuvoa, joka kulkee jo lähtökohtaisesti yli 25 kilometriä tunnissa, jos ette ole varmoja siitä, missä sillä ajellaan. Muistutuksena myös se, että erilaisia sähkökulkuneuvoja on helppo virittää, ja laillisen saa laittomaksi hyvin nopeasti. Kehotan vanhempia valvomaan säännöllisin väliajoin hankitun laitteen kulkunopeutta, Kontola sanoo tiedotteessa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut