Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli on löytänyt useista tuotteista EU:ssa kiellettyä torjunta-ainetta – Valvonnasta luovuttiin jo kerran, mutta nyt se on ollut syynä joka toiseen ruoan takaisinvetoon tänä vuonna

Ruokien takaisinvetoja on viime aikoina hallinnut yksi ja sama aine: etyleenioksidi. Ruokaviraston tänä vuonna ilmoittamista ruokien takaisinvedoista lähes joka toinen on johtunut etyleenioksidista.

Tulli on tiedotteensa mukaan löytänyt etyleenioksidia viime vuoden lopusta lähtien viidestä siemen- ja pähkinätuote-erästä. Tutkittuja eriä on ollut 30 eli etyleenioksidia on löytynyt joka kuudennesta. Valvontaa on kohdennettu esimerkiksi muiden EU:n jäsenmaiden tekemien havaintojen perusteella.

– Etyleenioksidia löytyi seesaminsiemenistä, seesaminsiemeniä sisältävistä pähkinävalmisteista sekä luomupsylliumjauheesta. Vaikka löydösten määrä suhteessa valvottuihin tuote-eriin ei ole valtavan suuri, havainnot osoittavat valvonnan tärkeyden, kertoo tiedotteessa Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Tulli aloitti etyleenioksidin valvonnan vuoden 2020 lopussa sen jälkeen, kun havainnot tästä terveydelle haitallisesta aineesta alkoivat lisääntyä EU-alueella.

– Etyleenioksidia on tutkittu Tullilaboratoriossa aiemminkin, mutta valvonnan tarpeen vähentyessä tutkimuksista luovuttiin parikymmentä vuotta sitten. Viimeaikaiset löydökset osoittavat, että valvonnalle on jälleen tarvetta. Oman menetelmän myötä pystymme tehostamaan valvontaa entisestään. Tämä tuo entistä paremmat mahdollisuudet edistää elintarviketurvallisuutta ja estää haitallisia aineita päätymästä kuluttajien lautasille, kertoo tiedotteessa Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.

Aluksi huolestuttavia torjunta-ainejäämiä löytyi Intiasta maahantuoduissa seesaminsiemenissä, ja juuri seesaminsiemenissä ollut etyleenioksidi aiheutti lukuisia takaisinvetoja myös Suomessa. Sittemmin ainetta on löytynyt Tullin mukaan myös muista elintarvikkeista, kuten mausteista ja ravintolisistä.

Osa Tullin valvomista etyleenioksidia sisältäneistä elintarvikkeista oli peräisin EU-alueelta, osa EU:n ulkopuolelta. Ruokaviraston mukaan sen takaisinvedoissa kaikki etyleenioksidi on ollut peräisin EU:n ulkopuolelta.

Etyleenioksidia ei saisi EU:ssa esiintyä elintarvikkeissa lainkaan. Se voi pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.

Etyleenioksidi on luokiteltu syöpää ja solumutaatioita aiheuttavaksi sekä lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi.

Ruokaviraston sivuilla kerrotaan, että ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten etyleenioksidia on päätynyt elintarvikkeisiin.

Joissakin osissa maailmaa etyleenioksidia käytetään kuitenkin kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden steriloinnissa. EU:ssa käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty.

Jos tuotteesta löytyy etyleenioksidia, sitä ei pitäisi enää syödä. Ruokavirasto kuitenkin rauhoittelee, että pienen määrän ei tiedetä aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa. Pitkäaikaisessa ja jatkuvassa käytössä haittaa voi kuitenkin tulla, minkä vuoksi kaikki etyleenioksidia sisältävät tuotteet poistetaan markkinoilta.