Lohja sai uudelleen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen –  Unicef: "Työ ei ole vielä valmis, mutta hyvällä tiellä ollaan”

Kuvituskuva. Arkisto/Päivi Tuovinen

Suomen Unicef on myöntänyt Lohjan kaupungille toisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Lohjalle nyt myönnettävä tunnustus on voimassa neljä vuotta. 

Unicef ei arvioi Lohjaa kaikesta kaupungissa tehdystä lapsiin liittyvästä työstä, vaan se arvioi nimenomaan Lohjan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelman toteutumista. Tunnustusta myöntäessään Unicef arvioi sekä kehittämisprosessia että saavutettuja tuloksia.

Nyt saadun t unnustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että Lohja sitoutuu jatkamaan Unicefin Lapsiystävällinen kunta -työtä uudistetun Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesti.

– Lohja haluaa olla hyvä ja turvallinen paikka lapsille kasvaa. Meillä tehdään jo valtavasti hyvää työtä lasten ja nuorten palveluiden parissa. Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa meitä kehittämään palveluistamme vielä parempia. Tämän puolesta teemme töitä joka päivä, kertovat kaupunginjohtaja Mika Sivula ja sivistysjohtaja Juha-Pekka Lehmus tiedotteessa

Ensimmäisen tunnustuksen Lohja sai vuonna 2018, mutta vuonna 2020 kaupunki jäi ilman tunnustusta. Tuolloin tunnustuksen saaminen jäi kiinni lapsivaikutusten arvioinnista. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että tunnuksen uusimiseksi päätöksenteon vaikutukset lapsiin piti huomioida aiempaa paremmin.

Lue lisää: Lohjan kaupunki jäi ilman Lapsiystävällinen kunta -tunnustusta – lapsivaikutusten arviointia pitää kehittää, jos tunnustus halutaan uusia

Nyt U nicef kiittää kin Lohjaa erityisesti siitä, että ymmärrys ja tietoisuus lapsen oikeuksista on lisääntynyt kaupungissa eri tahoilla, jokaiseen lautakuntaan on saatu lapsiasiahenkilöt, eri toimialojen arjen työssä, kuten esimerkiksi kaavoituksessa ja kirjastojen kehitystyössä, lapset ovat olleet entistä vahvemmin osana toiminnan suunnittelua ja toteutusta sekä hyvinvointi-toimialalla kaikkien palveluiden henkilökuntaa on systemaattisesti koulutettu lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisesta ja tunnistamisesta.

– Lapsivaikutusten arviointi on keskeinen keino tuottaa lasten hyvinvoinnin kannalta parempia päätöksiä. Unicef kiittää Lohjaa vahvasta tahtotilasta ottaa lapsivaikutusten arviointi entistä tärkeämmäksi osaksi koko kaupungin kehitystyötä. Työ ei ole vielä valmis, mutta hyvällä tiellä ollaan, toteaa Unicefin erityisasiantuntija Sanna Koskinen tiedotteessa.

Unicefin Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntaa turvaamaan hyvän lapsuuden erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien lapsille. Suomessa mallissa mukana on tällä hetkellä  44 kuntaa. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja Unicefin kansainväliseen Child Friedly Cities -malliin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut