Tarkkaamattomuus ja turvalaitteet liikenteessä poliisin tehosyynissä viikon ajan

Poliisi aloittaa torstaina 16.9. viikon kestävän valtakunnallisen tehovalvonnan liikenteessä. Valvonnan kohteina ovat erityisesti turvalaitteiden käyttö ja tarkkaamattomuutta liikenteessä aiheuttavat tekijät.

Tarkkaamattomuusvalvonnassa valvotaan kaikkea toimintaa, mikä vaikuttaa ajon aikana keskittymiseen tai muun liikenteen havainnointiin.

– Tyypillisimmin tarkkaamattomuus johtuu puhelimen käytöstä ajon aikana. Euroopan komission arvion mukaan tarkkaamattomuus on riskitekijänä 10–30 prosentissa liikenneonnettomuuksista, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Kallio muistuttaa, että moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ei saa ajon aikana, eli silloin kun, ajoneuvo liikkuu, käyttää viestintävälinettä siten, että pitää niitä kädessään.

Sanktio tämän säännöksen laiminlyönnistä on joko 100 euron liikennevirhemaksu tai 12 päiväsakkoa, teko-olosuhteista riippuen. Molemmissa lasketaan niin sanottuihin toistuviin rikkeisiin, jotka vaikuttavat ajo-oikeuteen.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että kuolemaan johtaneissa tieliikenneonnettomuuksissa turvavyötä käyttämällä noin joka kolmas olisi pelastunut. Kallion mukaan turvavyön käyttö on lisääntynyt viime vuosina.

Silti erityisesti taajamissa ja varsinkin henkilöautojen takapenkeillä sekä paketti- ja kuorma-autoissa turvavyö jää Liikenneturvan seurantatutkimuksen mukaan liian usein kiinnittämättä. Henkilöautojen takapenkeillä turvavyötä käyttää 89 ja pakettiautoissa matkustavista 78 prosenttia.

Turvavyöttömän takamatkustajan henkilövahinkoriski voi olla taajamanopeudella tapahtuvassa törmäyksessä kolminkertainen turvavyötä käyttävän vammariskiin verrattuna.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut