Ruokaa heitetään roskiin, vaikka se olisi vielä syötävää – Tiedätkö merkintöjen eron?

Vähän yli puolet (56 prosenttia) tietää kyselyn mukaan varmuudella elintarvikkeiden parasta ennen -päiväyksen ja viimeisen käyttöpäivän eron. Melko hyvin eron kertoo tietävänsä 33 prosenttia. Vain kahdella prosentilla vastaajista ei ollut mitään tietoa merkintöjen erosta.

Tietoisuus merkintöjen erosta on parantunut vuodesta 2019. Tuolloin hieman alle puolet (49 prosenttia) tiesi päiväysten eroavaisuuden.

Tämä selviää hävikkiverkkokauppa Matsmartin markkinatutkimusyritys Kantarilla teettämästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui 2 014 suomalaista. Tutkimus toteutettiin kesäkuussa 2021 ja edellisen kerran vuonna 2019.

Päiväysmerkintöjen ero on kaikkein selkein 18–24-vuotiaille. Heistä 60 prosenttia tietää eron. Edellisellä kerralla tietoisuus oli heikointa juuri nuorten keskuudessa.

Naisille (64 prosenttia) ero päiväysmerkinnöissä on selkeämpi kuin miehille (49 prosenttia).

Matsmartin Suomen maajohtaja Michaela Böckelman arvelee, että epätietoisuus parasta ennen -päiväyksen merkityksestä saattaa lisätä kotona ruokahävikkiä.

– Kannattaa esimerkiksi haistaa ja maistaa ruokaa ennen poisheittämistä. Parasta ennen -päiväyksessa ei ole kyse ruoan turvallisuudesta samalla tapaa kuin viimeisessä käyttöpäivän kohdalla, Böckelman muistuttaa tiedotteessa.

Kyselyssä kävi myös ilmi, että suurin osa vastaajista voisi ajatella syövänsä tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on umpeutunut. Heitä on 88 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Lähes joka viides (19 prosenttia) vastanneesta on sitä mieltä, että parasta ennen -päiväyksestä tulisi luopua.

Suomessa vietetään valtakunnallista ruokahävikkiviikkoa 13.–19. syyskuuta.

Lue myös: Suomalaisperhe heittää ruokaa roskiin vuodessa 500 euron edestä – Tässä 5 vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen

Lue myös: "Poisheittohetkellä jopa puolet olisi vielä syötävää” – näin monen euron arvosta kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin

Lue myös: Miljoonia litroja viemäriin joka vuosi – Moni ei hoksaa suosikkijuomaa ruokahävikiksi, vaikka senkin valmistus vaatii rutkasti luonnonvaroja

Ruokavirasto

Merkintöjen ero

Parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Yleensä elintarvike on käyttökelpoinen vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin. Käyttökelpoisuuden voi todeta katsomalla, haistamalla ja maistamalla tuotetta.

Kauppa saa myydä ja kuluttaja nauttia parasta ennen -päiväyksen vanhoja tuotteita.

Viimeinen käyttöpäivä tai viimeinen käyttöajankohta -merkintä on nimensä mukaisesti päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.

Viimeinen käyttöpäivä -merkinnällä varustettua elintarviketta ei saa enää myydä eikä sitä pidä syödä merkityn päiväyksen jälkeen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut