Työtapaturmien määrä kääntyy nousuun – Yksi erityisen liukas päivä voi lisätä niitä tuhannella

Kuvituskuva. Tapaturmavakuutuskeskuksen ennusteen mukaan työtapaturmista noin 93 000 sattuu työtehtävissä. Arkisto/Sauvo Jylhä

Sirpa Repo

Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) ennusteen mukaan palkansaajille sattuu tänä vuonna noin 110 000 työtapaturmaa. Se on enemmän kuin viime vuonna, mutta selvästi vähemmän kuin vuonna 2019.

Kuluvan vuoden työtapaturmista sattuu ennusteen mukaan työtehtävissä suurin osa, 93 000 kappaletta. Kodin ja työpaikan välisillä matkoilla työtapaturmia ennustetaan sattuvan 17 000.

Ennusteen mukaan palkansaajien työtapaturmien määrä nousee kuluvana vuonna edellisvuodesta noin seitsemän prosenttia. Vuonna 2020 työtapaturmien määrä väheni poikkeuksellisen rajusti edelliseen vuoteen verrattuna. Niitä sattui 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019 pitkälti koronan aiheuttamien poikkeusjärjestelyiden vuoksi.

– Tänä vuonna tapahtuva työtapaturmien määrän nousu selittyy pitkälti talouden yllättävän nopealla elpymisellä. Lisäksi etätyösuosituksen poistuminen tulee myös lisäämään erityisesti työmatkatapaturmien määriä viime vuodesta, toteaa tiedotteessa johtaja Mika Tynkkynen Tapaturmavakuutuskeskuksesta.

TVK:n ennusteen mukaan työmatkatapaturmia sattuu 6,4 prosenttia viime vuotta enemmän. Kun työmatkaliikenne hiljeni selvästi viime vuonna, työmatkalla sattuneiden tapaturmien lukumäärä putosi vuonna 2020 peräti 30 prosenttia edellisvuodesta.

– Työmatkaliikenteen vilkastumisen myötä vahinkojen määrä kääntyy uudelleen kasvuun, mutta jää edelleen 12,9 prosenttia pienemmäksi kuin vuonna 2019. Moni tekee yhä etätöitä, mikä vähentää työmatkatapaturmien määrää.

Osa on vaihtanut julkiset kulkuvälineet autoiluun, kävelyyn tai pyöräilyyn. Tällä voi olla myös työmatkatapaturmien lukumäärää nostava vaikutus.

– Erityisen kiinnostavaa on seurata, mikä osa uusista käytännöistä jää arkeen pandemian jälkeen. Sillä tulee olemaan iso vaikutus juuri työmatkatapaturmien määrään, toteaa Tynkkynen TVK:n tiedotteessa.

Siinä muistutetaan, että ennusteessa on edelleen paljon epävarmuutta koronan vuoksi.

Keliolosuhteetkin vaikuttavat ennusteen osuvuuteen. Yksi liukas viikko tai erityisen liukas päivä voi lisätä työtapaturmien lukumäärää jopa noin tuhannella.

– Säävaikutus näkyy erityisesti työmatkatapaturmien lukumäärässä, mutta myös niissä töissä, joissa liikutaan tai työskennellään ulkona.

Ennusteen mukaan myös työpaikkatapaturmataajuus nousee hieman tänä vuonna. Viime vuonna se oli ennätysalhaisella tasolla. Silloin sattui 25 työtapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohden. Nyt taajuus asettunee lukemaan 26,5.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut