Matkailu: Kotka hemmottelee lapsiperheitä – merimonsterin mahasta karppeja ruokkimaan

Lappeenrantalaisilla Vilma-Ria ja Nooa Mäntymaalla on hauskaa merimonsterin mahassa. Kai Jauhiainen

Kai Jauhiainen

– Me käydään täällä pari kertaa vuodessa. Aina löytyy jotain jännää.

Näin kertoo kotkalainen perheenisä Mikko Kähärä Merikeskus Vellamon valtavassa venehallissa. 11-vuotias Veera, 9-vuotias Viljo ja 3-vuotias Valtteri Kähärä tutkivat vieressä hydrokopteria.

– Tämä on tosi hyvä paikka lapsille, kiteyttää Mikko Kähärä.

Sama pätee koko Kotkaan. Kotka on erinomainen retkikohde lapsiperheille vaikka syyslomalla, kätevästi runsaan tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. On vain tiedettävä minne menee.

Kotkalaiset 9-vuotias Viljo, 3-vuotias Valtteri ja 11-vuotias Veera Kähärä käyvät Merikeskus Vellamossa pari kertaa vuodessa - kuvassa kolmikko on tutustumassa hydrokopteriin. Kai Jauhiainen

Merikeskus Vellamosta on hyvä aloittaa. Se sisältää tuhansia neliöitä näyttelytilaa. Valtavan venehallin anti ulottuu kilpaveneistä Tove Janssonin puuveneeseen asti. Hydrokopteri, lentokoneet ja 1930-luvun vartiomoottorivene koukuttavat taatusti.

Vellamon vetonaula lapsille on kuitenkin Merimonsterit-näyttely 16.1. asti. Siellä vanhojen merikarttojen hirviöt on herätetty henkiin käsin kosketeltavaan ja leikittävään muotoon. Siellä kohdataan Jättiläismerikäärme ja Verimerimakkara, kurkistetaan alkumereen ja tutkitaan vanhoja merireittejä. Koronaepidemian pahimpina aikoina näyttely oli kiinni, mutta nyt peuhaamaan pääsee. Interaktiivinen näyttely on taatusti kotona puheenaiheena pitkään.

Kotkalaisen Marja-Liisa Mäntymaan lappeenrantalaisille lapsenlapsille 9-vuotiaalle Vilma-Ria ja 7-vuotiaalle Nooa Mäntymaalle Monsterimaailma on riemun paikka.

– Vaikka he ovat olleet täällä monta kertaa niin aina he haluavat tänne. Voi suositella, nauraa Marja-Liisa Mäntymaa.

– Kivaa on, vahvistaa Nooa sen minkä naurultaan pystyy.

Lappeenrantalaisille Nooa ja Vilma-Ria Mäntymaalle Merimonsterit-näyttely on Kotkan reissun kohokohtia. Kai Jauhiainen

Kirjailija Laura Ruohosen ja kuvittaja Erika Kallasmaan Merimonsterit-kirja on kaupan Vennamon museokauppa Plootussa.

Vellamossa on muistettu lapsia muillakin tavoin. Esimerkiksi leikkipaikka Leikkimö on vapaasti käytössä.

Vellamon monista näyttelyistä Kohtalona Ruotsinsalmi on vaikuttavin. Se kertoo Kotkan edustalla vuonna 1790 käydystä Ruotsinsalmen meritaistelusta. Aivan pienimpien on hyvä katsoa jykevän audiovisuaalisesti tehostettu näyttely vanhempien kanssa. 3-vuotias Valtteri pysyy tiukasti isän kannoilla.

– Valtteria tämä vähän jännittää, kertoo isä.

Sitten Muumitaloon! Kotka on tunnettu puistoistaan. Katariinan Meripuisto saattaa vaatia autokyydin, mutta sen vetonaulana on muumiteemainen leikkipuisto. Keskiössä on komea Muumitalo. Se on ilmaiseksi lasten käytössä ja sinne tullaan varta vasten aina Porvoota myöten. Kotkalainen Aino Vartiainen viihtyy 8-vuotiaan Eino Vartiaisen kanssa puistossa.

– Me asutaan viiden kilometrin päässä ja käydään välillä täällä. Minusta on hienoa, että Kotkan kaupunki on järjestänyt tällaisen leikkipuiston, kiittelee Aino Vartiainen.

Kotkalainen Aino Vartainen viihtyy 8-vuotiaan Eino Vartiaisen kanssa Katariinan Meripuistossa. Muumitalo houkuttelee lapsiperheitä kauempaakin. Kai Jauhiainen

Maretarium on sokerina pohjalla lapsiperheille. Se esittelee Suomen luontaisia kalalajeja ja myös vieraslajeja – sammakot ja ravut mukaan lukien. Kaloja ruokitaan kello 15 ja kello 16 ja ruokintahetket ovat lasten suosiossa. Kassalta voi myös ostaa pieniä kalanruokapusseja ja ruokkia niillä komeita karppeja. Karpit ovat tottuneet ruokkimiseen.

– Lapset rakastavat karppien ruokkimista kun karpit kerääntyvät odottamaan ruokaa, kertoo akvaristi-sukeltaja Mea Uski.

Maretariumin myymälästä voi ostaa kalanruokapusseja ja ruokkia karppeja. Akvaristi-sukeltaja Mea Uski näyttää miten karpit kerääntyvät odottamaan herkkupaloja. Kai Jauhiainen

Maretariumissa on ihailtavana kaikkiaan 46 lajia. Altaiden lasiseinät on suunniteltu lapsiystävällisiksi. Piikkimonnit ovat suosittuja. Uusimpia tulokkaita on sininen täplärapu, jonka Tarja Lopperi sai Hartolasta 30.8.2021 ja lahjoitti Maretariumiin. Se on lasten suursuosikki.

- Ravuissa saattaa olla sinertäviä sävyjä, mutta sininen rapu on todella harvinainen, kertoo Uski.

Luontokoululuokassa voi opetella luontoasioita pintaa syvemmältä.

Maretariumin isoin Itämeri-allas on tämän vuoden lopun remontissa, mutta sen lajit yhtä lukuun ottamatta ovat ihailtavina muissa altaissa.

Maretariumissa on lainattavissa hauskoja teemaan sopivia asuja kierrokselle ilmaiseksi. Pääosa asuista on lapsille, mutta aikuisillekin löytyy.

Maretariumissa kierrokselle voi lähteä aiheeseen sopivassa lainapuvussa - kuvassa pukua esittelee akvaristi-sukeltaja Mea Uski. Kai Jauhiainen

Yksi vetonaula on muovinen kupu, johon voi ryömiä katsomaan miltä vedessä näyttää. Ympärillä ui kaloja.

– Lapset tykkäävät tästä, mutta kyllä isätkin tänne kiemurtelevat, nauraa Uski.

Maretariumin vetonauloihin kuuluu kala-altaan pohjassa oleva kupla, josta näkee miltä vedessä näyttää.. Akvaristi-sukeltaja Mea Uskin kainalossa on kuvassa Maretariumin kaupan suosituin haukipehmolelu. Kai Jauhiainen

Maretariumistakaan ei tarvitse lähteä tyhjin käsin pois. Myymälästä voi ostaa kala-aiheisia pehmoleluja.

–Hauki on suosituin.

Merikeskus Vellamo ( Tornatorintie 99) on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10-17.

Maretarium ( Sapokankatu 2 ) on auki maanantaista tiistaihin kello 10-17, keskiviikkoisin kello 12-19 ja torstaista sunnuntaihin kello 10-17.

Katariinan Meri puiston muumitalo löytyy osoitteesta Öljysatamantie 4. Kävele portista sisään ja muumitalo löytyy vasemmalle vievän polun varrelta.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut