Länsi-Uudellamaalla toissayönä peurakolarien suma – Joukossa myös hirvikolari

Eira Talka

Länsi-Uudellamaalla poliisin tietoon tuli maanantai-illan ja tiistaiaamun välisenä aikana toistakymmentä peurakolaria. Kolareita tapahtui muun muassa Lohjalla, Vihdissä, Siuntiossa, Inkoossa, Raaseporissa, Espoossa ja Kirkkonummella.

Henkilövahinkoja näissä kolareissa ei poliisin tietojen mukaan sattunut.

Joukkoon mahtui ylikomisario Juha Rosendahlin mukaan myös yksi hirvikolari.

– Se oli Inkoossa, eikä siinäkään tapahtunut henkilövahinkoja, hän kertoo.

Rosendahl huomauttaa, että vaikka kolarien määrä tätä yksittäistä yötä kohden oli suuri, kuluu tuskin vuorokauttakaan, ettei peurakolaria sattuisi alueella. Vuositasolla Uudellamaalla sattuu tilastokeskuksen tietojen perusteella nykyisellään 2 500–3 000 tieliikenteen riistaonnettomuutta. Määrä on viime vuosina tasaisesti noussut. Eniten kolareita Suomessa aiheuttivat viime vuonna ajoneuvojen törmäykset valkohäntäpeurojen ja metsäkauriiden kanssa. Hirvionnettomuudet vähenivät viime vuonna vuoteen 2019 verrattuna koko maassa muutamalla sadalla.

Poliisi muistuttaa, että peurat liikkuvat ravinnon perässä, ja pian koittaa myös niiden kiima-aika. Lisäksi hiljattain alkanut hirvieläinten metsästyskausi aktivoi peurojen liikkumista. Kolareita sattuu etenkin pienemmillä teillä, mutta joskus peurat onnistuvat pääsemään myös isommille teille aidoista huolimatta.

Nopeus kannattaa pitää maltillisena aamu- ja iltahämärän aikaan, jolloin peurat liikkuvat vilkkaimmin. Nopeuden vähentäminen esimerkiksi sadan kilometrin tuntivauhdista kahdeksaankymmeneen kilometriin tunnissa voi pudottaa törmäysenergian alle puoleen, jos autoilija on ehtinyt aloittaa jarrutuksen ennen törmäystä.

Peuran, ja myös hirven, kohtaamista voi harjoitella miettimällä, mitä tekisi, jos peura juoksisi eteen. Pääsääntö on, että väistö tulee tehdä eläimen takapuolelta, ei koskaan etupuolelta.

Kaksikaistaisella tiellä ei tule väistää vastaantulevan liikenteen kaistalle, jos tie ei ole varmuudella vapaa ja esteetön. Lisäksi on hyvä muistaa, että jos yksi peura juoksee tien yli, perässä saattaa seurata muita.

Hirvieläinonnettomuudesta tai eläimestä hirviaitojen sisäpuolella tai tien läheisyydessä kannattaa ilmoittaa hätäkeskukseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut