Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrttejä väärennetään runsaasti, selvisi jättitestissä: suomalaistenkin suosiman mausteen näytteistä lähes 50 % sisälsi jotain muuta, usein oliivinlehtiä

Yrttien ja mausteiden väärentäminen näyttää olevan varsin yleistä, ilmeni Euroopan komission koordinoimassa hankkeessa.

Hankkeessa tutkittiin jäsenvaltioiden toimittamaa oreganoa, paprikaa, chiliä, kurkumaa, pippuria, juustokuminaa ja sahramia.

1 885 näytteestä 323 kappaletta eli 17 prosenttia osoittautui epäilyttäväksi eli näyte ei sisältänyt pelkästään ilmoitettua yrttiä.

Testien perusteella väärennösriski on suurin yleisessä pizzamausteessa oreganossa. Oreganonäytteistä lähes joka toinen (48 prosenttia) oli epäilyttävä. Useimmiten oreganon seassa oli runsaasti oliivipuun lehtiä.

Vähiten mahdollisia väärennöksiä oli paprika- tai chilinäytteissä, 6 prosenttia.

Pippurinäytteistä 17 prosentissa oli myös jotain muuta kuin itse maustetta. Kuminan luku oli 14 prosenttia, kurkuman ja sahramin 11 prosenttia ja paprikan tai chilin 6 prosenttia.

Komission tiedotteen mukaan tilanne on kuluttajien edun vastainen ja haitallinen terveydelle. Toisaalta väärennettyjen mausteiden kauppa haittaa myös itse alaa ja on epäreilu niille toimijoille, jotka noudattavat sääntöjä.

Tulosten perusteella komissio on jo aloittanut toimet. Se on ottanut yhteyttä toimijoihin, jotta alalle saataisiin välittömästi laadittua toimintasuunnitelma tilanteen korjaamiseksi.

Hankkeessa oli mukana 21 EU:n jäsenmaata sekä Norja ja Sveitsi. Suomi ei osallistunut.

Suomen Ruokaviraston mukaan tulos tukee aiempaa käsitystä ilmiön yleisyydestä. Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että tulosten perusteella yrttien ja mausteiden viranomaisvalvontaa tehostetaan.

Suomessa yrttejä ja mausteita valvoo Tulli. Maahantuotavista yrteistä tutkitaan muun muassa kiellettyjä väriaineita, raskasmetalleja, mikrobiologisia ominaisuuksia ja säteilyttämistä.

Maahantuonnin jälkeen yrttejä ja mausteita valvovat kuntien elintarvikevalvontaviranomaiset.