Lohjan koronatilanne pahenee nyt vauhdilla ja tartunnat ennätysluvuissa – maskisuositus kouluissa myös 4.-luokkalaisille

Koronapandemia on ottanut Lohjallakin uusia kierroksia. Outi Paappanen

Jukka Nurmilaakso

Koronatilanne pahenee Lohjalla nyt vauhdilla, ja kaupunki tiukentaakin opetustoimessa kasvomaskien käytöstä annettua suositusta.

Jatkossa maskisuositus koskee kouluissa jo 4.-luokkalaisia. Aiemmin suositus lähti liikkeelle 6.-luokkalaisista. Uusista käytännöistä on informoitu huoltajia Wilman välityksellä.

Lohjan pandemiapäällikkö Tuula Suominen muistuttaa, että kuntakohtaisesti voidaan antaa laajempiakin maskinkäyttösuosituksia.

– Tähän on päädytty nyt siksi, että meillä on juuri näillä ikäryhmillä paljon tartuntoja ja jatkotartuntoja useissa kouluissa. Karanteenissakin on useita kymmeniä oppilaita.

Tuula Suomisen mukaan esimerkiksi tällä viikolla Lohjalla oli tartuntoja neljässä koulussa ja viidessä luokassa.

– Tartuntoja on laidasta laitaan Lohjan keskustasta reuna-alueille asti.

Suomisen mukaan tartuntoja on ollut myös yläkoulujen puolella, mutta alakouluissa ikäluokan rokottamattomuuden vuoksi karanteenissa olevien oppilaiden määrä on korostunut.

Muutenkin viime aikoina karanteenissa olevien määrä on lisääntynyt. Keskimäärin karanteenissa on ollut Lohjalla yli 200 henkilöä, joista suurin osa on ollut lapsia ja nuoria.

– Tartuntoja meillä on valitettavasti koko ikäskaala läpi. Tällä viikolla meillä on torstaihin mennessä ollut päivittäin 10–15 tartuntaa.

Mitä todennäköisimmin tällä viikolla mennään kirkkaasti yli edellisen viikon 58 tartunnan.

– Ja meillä on ollut marraskuussa jo yhteensä 170 tartuntaa, mikä ylittää kaikki pandemia-ajan tähän asti suurimmat kuukausikohtaiset tartuntamäärät.

Ennätysluvuissa ollaan myös sairaalahoidon tarpeen osalta.

– Kun marraskuun alkuun mennessä meillä oli maksimissaan samanaikaisesti 1-2 osastopotilasta, nyt heitä on ollut pahimmillaan osastoilla jo samanaikaisesti kahdeksan.

Kuinka moni heistä on mahdollisesti joutunut tehohoitoon, siitä Tuula Suomisella ei ole tietoa. Joka tapauksessa:

– Tilanne ei ole hyvä. Tauti on nuorimmilla yleensä lievä, mutta kun tartuntoja pyritään jäljittämään ja katkaisemaan tartuntaketjuja, tämä kuormittaa perusterveydenhuoltoa ja on vaatinut lisäresursseja.

Lohjan kaupungin johtoryhmä kokoontuu jälleen maanantaina käsittelemään koronatilannetta.

– Varaudumme myös tiukennuksiin, jos sellaisia määräyksiä aluehallintovirastolta tukee. Juuri nyt ei kuitenkaan ole näköpiirissä uusia kaupungin antamia suosituksia.

Tosin esimerkiksi koulujen joulujuhlien osalta varhaiskasvatuksen ja koulujen osalta on jo nyt tehty sisäisiä linjauksia.

– Sisätiloissa ei oteta yleisöä paikalle, mutta toistaiseksi ollaan sallimassa se, että juhla voidaan pitää ulkona.

Lohjan kaupunki antoi myös maanantaina heti voimaan tulleen etätyösuosituksen, joka on voimassa toistaiseksi.

Lisäksi kaupunki antoi vahvan maskisuosituksen, joka koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja ja jota nyt siis tiukennettiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut