Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka kauan kipakat pakkaset vielä jatkuvat? Näin vastaa meteorologi

Uudellamaalla on poikkeuksellisen kylmää. Tähän aikaan vuodesta pakkanen paukkuu tällä tavalla todella harvoin. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman kertoo, että lauhtuminen alkaa parin päivän päästä.

– Näin kovien pakkasten toistuvuus on harvinaista. tähän aikaan vuodesta on yhtä paljon pakkasta 30 vuoden välein eli nyt on poikkeuksellinen tilanne, Nyman selvittää.

Ilmatieteen laitos on antanut tiistaille, keskiviikolle ja torstaille pakkasvaroituksen. Se on voimassa muun muassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

– Miten kylmää on riippuu pilvisyydestä. Uudenmaan länsiosissa on ollut selkeää, joten siellä pakkasta on itäosaa enemmän. Esimerkiksi Vihdin lukema oli -21.2 astetta, Malmin lentokentällä 19,6 ja Kaisaniemessä 14–15 astetta. Paikalliset vaihtelut ovat suuria.

Nymanin mukaan tuo Kaisaniemenkin lämpötila on niin harvinainen, että se kuuluu poikkeuksellisten joukkoon. Kaisaniemen lämpötilaan vaikuttaa meren läheisyys ja se, että ollaan kaupungissa.

Pakkasen purevuuteen vaikuttaa tuuli. Päivystävä meteorologi sanoo, että tuuli on heikkenemässä muutaman tuulisemman päivän jälkeen. Heikkotuuliset päivät helpottavat sitä, miten purevalta pakkanen tuntuu.

Kahdelle seuraavalle yölle Nyman ennustaa reilun 20 asteen pakkaslukemia. Päivisin on hieman lämpimämpää, koska aurinko pääsee vähän lämmittämään selkeällä säällä.

– Torstaina säätilassa näyttää tapahtuvan muutos, kun kylmä ilmamassa väistyy. Silloin kuitenkin idästä ja kaakosta puhaltava aika voimakas tuuli lisää pakkasen purevuutta. Uudenmaan rannikolla pakkasta on enää siinä 5 asteen verran ja sisämaassa noin 10 astetta.

Loppuviikolla on meteorologin mukaan mahdollisuus, että Uudellemaalle ja ehkä Kymenlaaksoonkin saadaan lumisateita. Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle lumisade ei yllä. Jos lunta tulee Uudellemaalle, sitä saattaa tulla jopa paljonkin.

– Lauhtuminen on varmaa, mutta lumisade ei. Sunnuntaille saattaa tulla jopa suojasää. Uudellamaalla ja muualla lauhtuminen on hitaampaa. Näyttää siltä, että nyt meillä on minitalvi alkuun. Seuraavaa saadaan odotella pidemmän aikaa.