Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Länsi-Uusimaan vaalikone on nyt auki - löydä oma ehdokkaasi!

Paljonko sinä tuhlaat rahaa joululahjoihin? Viidennes satsaa enintään vain muutaman kympin – Nämä ovat joulun trendilahjat

Suomalaisten yleisin joululahjoihin käyttämä rahamäärä 50–100 euroa. Lähes yhtä moni käyttää 100–200 euroa. Suomalaisista lähes joka viides ei aio ostaa ollenkaan joululahjoja tai käyttää niihin vähemmän kuin 50 euroa, kertoo Hintaopas.fi tiedotteessaan.

Hintaopas on selvittänyt verkkokyselyssään lokakuussa suomalaisten joululahjasuunnitelmia. Siitä käy ilmi, että yleisin joululahjoihin käytettävä rahamäärä on 50–100 euroa (21 prosenttia vastaajista) tai 101–200 euroa (20 prosenttia).

Kahdeksan prosenttia tutkimukseen vastanneista ei aio ostaa ollenkaan joululahjoja. Korkeintaan 50 euroa aikoo käyttää 10 prosenttia. Kyselyyn vastanneista viisi prosenttia aikoo käyttää lahjahankintoihin yli 500 euroa.

– Suunnitellut joululahjoihin käytettävät rahamäärät ovat pysyneet kutakuinkin samoina viime jouluun verrattuna. Pitkittyneellä koronakriisillä ei siis näyttäisi olevan suurta vaikutusta joulun hankintoihin, sanoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.

Joulun lahjojen hankinta aloitetaan tiedotteen mukaan yleisimmin jo kuukautta tai kahta ennen aattoa. Toiseksi yleisin ostosaika on joulukuun alkupuolella. Reilu neljännes vastaajista aikoo jättää osan tai kaikki lahjahankinnat joulun jälkeisiin alennusmyynteihin.

Jos viime vuosien trendit pitävät paikkaansa, tuleva sunnuntai 12. joulukuuta on tänä vuonna kiireisin yksittäinen ostospäivä joululahjakaupoilla.

Tiedotteessa kerrotaan, että Hintaopas vertasi joulualen hintoja viime vuoden marraskuun alun ja tapaninpäivän välillä. Sen data osoittaa, että hinnat laskivat marraskuun alusta parhaisiin alennuspäiviin kokonaisuudessaan 2,4 prosenttia.

Hinta laski yhteensä 32 prosentilla tuotteista, mutta se myös nousi 31 prosentilla tuotteista.

Matinvesi-Bassett toteaakin, että välipäivän alet eivät yllä samalle tasolle kuin vuoden edullisin ostospäivä Black Friday. Se on kuitenkin vuoden toiseksi paras alejakso.

– Hyviä löytöjä voi tehdä, kunhan muistaa tutustua hintahistoriaan ja etsiä aidosti parhaat alennukset. Esimerkiksi talviurheiluvälineitä ja tuotteiden vanhempia malleja myydään usein edullisesti pois uusien mallistojen tieltä, Matinvesi-Bassett kertoo.

Kaiken kaikkiaan alennukset pysyttelevät tiedotteen mukaan varsin samoissa lukemissa koko joulualen ajan eli 22.–31. joulukuuta. Selkeästi parasta yksittäistä alepäivää ei löydy.

– Parhaimmissa kategorioissa alennukset olivat viime vuonna jopa 30–35 prosenttia. Voi olla fiksua säästää myös lahjaostoksia joulun jälkeiseen aikaan. Eniten alennettuihin tuotteisiin kuuluivat viime vuonna muun muassa erilaiset ruoankypsennysvälineet, Xbox One -pelit, digitaaliset kamerat ja parranajokoneet, Matinvesi-Bassett listaa.

Hintaoppaan tutkimus toteutettiin Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa 11.–14.10.2021. Verkkokyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. He olivat 18–75-vuotiaita. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan.

Vain harva rahoittaa joululahjaostoksensa veronpalautuksilla tänä vuonna – Ekonomisti selittää ilmiötä

Joka viides suomalainen lapsiperhe ottaa velkaa joulun menoihin, kertoo tutkimus – "Moni miettii kulutusta vastuullisuuden näkökulmasta"

Nämä ovat joulun hittilelut: "Suunnilleen kaikki menee mitä saadaan" – kauppapomo uskoo ihmisten ostavan lahjoja viime vuotta vilkkaammin

Suomalaisten joulubudjetti viime vuotta suurempi, kertoo kysely – Tämän verran suomalainen käyttää rahaa jouluun