Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin epäreiluilla sopimusehdoilla ruokajätit ostavat ruokaa viljelijöiltä

Eräs päivittäistavarakauppa on pyytänyt viljelijältä kiinteähintaista tarjousta satokausituotteista ensi vuoden elokuun ja vuoden 2023 kevään väliselle ajalle. Tarjous piti tehdä jo tämän vuoden lokakuun loppuun mennessä. Pisimmillään hinta olisi tarjouksessa sovittu 19 kuukautta etukäteen, kerrotaan Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Päivittäistavarakaupan ja viljelijöiden välisissä sopimuksissa on mukana hinnantarkistusehto. Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta on nyt ottanut kantaa siihen, onko ehto aito tässä tapauksessa.

– Päivittäistavarakaupan ja alkutuottajien välisten sopimusten mukaan hinnanmuutoksista on ollut mahdollista neuvotella. Lautakunnan selvityksen mukaan tämä ei käytännössä ole ollut mahdollista meidän tietoomme tulleessa tapauksessa, vaikka satomäärä tai tuotantokustannukset muuttuisivat olennaisesti. Päivittäistavarakaupan ala on Suomessa hyvin keskittynyttä, joten yksittäisen tuottajan neuvotteluasema on heikko, toteaa tiedotteessa elintarvikeketjun kauppatapalautakunnan puheenjohtaja, professori Veikko Vahtera.

Lautakunta on kuullut asiaa käsitellessään sekä viljelijöitä että alan toimijoita. Sen kuulemien alkutuottajien mukaan toimintatapa, jossa kiinteä hinta on annettava ennen kuin satomäärät ja tuotantokustannukset ovat selvillä, tarkoittaa sitä, että kauppa siirtää kaiken riskin kaupankäynnistä alkutuottajalle.

– Eräiden alkutuottajien mukaan kysymyksessä olevan päivittäistavarakaupan toimijan kanssa aitoa hinnankorotusmahdollisuutta ei käytännössä ole ollut. Kauppa on saattanut kertoa hankkivansa tuotteen muualta, jos alkutuottaja on esittänyt hinnankorotusta tuotantokustannusten nousun johdosta. Eräät alkutuottajat ovat kertoneet, että kauppa on uhkaillut korvaavansa tuotteet ulkomaalaisilla vastineilla, jos hintaa ei saada alas, lautakunta kertoo kirjoittamassaan suosituksessa.

Viljelijät ova lisäksi kertoneet lautakunnalle, että kaupan keskittyneisyyden vuoksi myynti toiseen ketjuun ei ole käytännössä mahdollista. Kun kauppa ei suostu tuotteen hinnan korottamiseen, vaikka tuotantokustannukset ovat nousseet, alkutuottajan on myytävä tuotteensa tappiolla tai kompostoitava ne.

Päätöksessään Elintarvikeketjun kauppatapalautakunta suosittaa, että kiinteähintaisessa, hintajaksoltaan pitkäkestoisessa sopimuksessa, on oltava aito hinnantarkistusehto.

Kauppa on uhkaillut korvaavansa tuotteet ulkomaalaisilla vastineilla, jos hintaa ei saada alas.