Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan omikron-virusmuunnos rantautui jo Lohjalle – joulukuun tartuntamäärät toistaiseksi ennätyksellisiä, rokotukset laajenevat tammikuussa

Korona Lohjalla: Joulukuussa isoja tartuntamääriä, rokotukset laajenevat tammikuussa.

Lohjan vaikea koronatilanne ei ota hellittääkseen. Lohjan pandemiapäällikkö Tuula Suominen kertoo, että joulukuulle on jo tähän saakka kertynyt runsaassa parissa viikossa 131 tartuntaa.

– Jos näin jatkuu, ylitämme reippaasti epidemian ajan suurimman yksittäisen kuukauden eli marraskuun tartuntaluvun. Silloin meillä oli noin 220 tartuntaa.

Kaiken lisäksi myös Lohjalla on todettu viimeisen viikon aikana ensimmäiset omikron-muunnoksen aiheuttamat tartunnat.

– Kysymyshän on selkeästi herkemmin tarttuvasta virusmuunnoksesta. Näitä on nyt pari tapausta, ja ne ovat käsittääkseni peräisin matkustamisesta.

Tuula Suomisen mukaan viime viikolla tilanne näytti hiuksenhienosti aikaisempia paremmalta, mutta tämä viikko kertoo jälleen toista.

– Alkuviikko on ollut aika hurja. Meillä oli pelkästään maanantaina 20 uutta tartuntaa, ja kun tuloksia valmistuu, myös tiistain luvut ovat samaa luokkaa. Kaikkiaan mennään aika samalla tasolla kuin edellisinäkin viikkoina, mutta ainakaan tilanne ei ole kehittymässä parempaan suuntaan.

Tartuntoja on nyt Tuula Suomisen mukaan kaikkialla ja kaikissa ikäryhmissä lapsista ikäihmisiin. Onni tällä hetkellä on, että osastohoitoa tarvitsevia on vain yksi, mutta tämäkin luku näyttäisi olevan kääntymässä huonompaan suuntaan.

Toistaiseksi Lohjan kaupungilla ei ole suunnitelmia rajoitusten tiukentamiseksi. Nyt odotetaan, miten Aluehallintoviraston aiemmat rajoitukset purevat. Joululomat taas vievät lapset ja nuoret joksikin aikaa pois kouluista.

Rokotustilanne Lohjalle on edelleen hyvä. Kaksi rokotetta saaneita 12-vuotiaita on 85,2 prosenttia väestöstä. Kolmannen rokotteen on saanut 13 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Lohjalla koronarokotteen kolmatta annosta tarjotaan nyt 60 vuotta täyttäneille, 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä alle kuuden viikon aikavälillä ensimmäisen ja toisen annoksen saaneille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

Aikaisemmin ei ole mahdollista saada kolmatta rokoteannosta. Kolmatta annosta tarjotaan myös voimakkaasti immuunipuutteisille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

– Aikoja on pystytty ihan hyvin avaamaan ja resursoimaan.

Rokotukset laajentuvat tammikuussa alle 60-vuotiaisiin. Tuula Suomisen mukaan rokotteet riittävät, ja henkilöstöäkin on saatu rekrytoitua. Esimerkiksi terveydenhuoltoalan opiskelijoita ja eläkeläisiä on palkattu rokotuksiin.

Jos rokotusvälit tiukkenevat, joudutaan keskustelemaan jälleen myös siitä, tarvitaanko rokotukseen isompia tiloja ja missä ne ovat.

– Se tulee arvioitavaksi. Hus-alueella käydään myös keskustelua siitä, voisivatko työterveyshuollot ottaa vastuuta rokotuksista. Se kattaisi aikanaan ison rokotusvuoroon tulevan väestönosan.