Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläimen laittomasta maahantuonnista voi ensi vuonna rapsahtaa jopa 5 000 euron sakko ilman poliisitutkintaa – Koiranpennun ostaja, varmista että nämä ovat kunnossa

Lemmikkien salakuljetukseen ja laittomaan maahantuontiin puututaan alkavan vuoden alusta lähtien tiukoin toimin: laittomasta maahantuonnista voi koitua tuhti seuraamusmaksu. Eläintautilain uusi pykälä koskee tuontia toisista EU-maista.

Seuraamusmaksu vaihtelee 300 eurosta jopa 5 000 euroon. Maksun määrää aluehallintovirasto (avi) tai Tulli. Näillä on toimivalta tarkastaa eläinkuljetuksia jo rajalla. Lisäksi avi valvoo eläinkuljetusten lainmukaisuutta myös sisämaassa.

– Lemmikkien salakuljetuksesta ja laittomasta tuonnista on tiedotettu ja puhuttu julkisuudessa jo monta vuotta, mutta se ei ole kitkenyt laitonta lemmikkikauppaa. Nyt lakimuutoksen myötä ollaan tilanteessa, että laittomasta eläintuonnista määrätään eläimen tuojalle seuraamusmaksu jo ilman poliisitutkintaa, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka tiedotteessa.

Vaatimukset koskevat myös esimerkiksi lemmikiksi toisesta EU-maasta tuotavaa koiranpentua.

Haikka kertoo, että tuontiehtojen täyttämisestä vastaa eläimen tuoja. Vaatimukset selviävät Ruokaviraston sivuilta.

– Keskeisimmät vaatimukset ovat eläimen tunnistusmerkintä, kuten mikrosiru tai linnuilla jalkarengas, hevosen passi tai lemmikin EU-passi ja eläimen vaihtaessa omistajaa myös TRACES-todistus, Haikka listaa tiedotteessa.

Eläimen passin täytyy täsmätä sirutunnisteeseen ja sisältää merkinnät viranomaistoimin vastustettavista eläintaudeista, kuten rabieksesta ja ekinokokkoosista. Jos eläin vaihtaa omistajaa, tuojalla täytyy olla näiden lisäksi eläimestä TRACES-terveystodistus, jonka lähtömaan eläinlääkäri on laatinut kaksi vuorokautta ennen tuontia.

Tuontimääräyksillä ehkäistään vaarallisten tautien leviämistä Suomeen sekä varmistetaan, että eläimet on kasvatettu ja hoidettu asianmukaisesti ennen maahantuontia. Esimerkiksi rabies on myös ihmiselle vaarallinen tauti, joka johtaa oireisena käytännössä aina kuolemaan.

Aluehallintoviraston lisäksi lakiuudistuksen myötä Tullille on myönnetty toimivalta tarkastaa eläinkuljetuksia jo rajalla. Aluehallintovirasto valvoo rajojen lisäksi sisämaan eläinkuljetusten lainmukaisuutta.