Kun koronaoireet iskevät, miten toimin? – Lohjan vs. tartuntatautilääkäri Kaisa Sotamaa kertoo ohjeet sairastuneelle ja altistuneelle

Kurkkukipua, päänsärkyä ja yleistä kolotusta. Olo on kurja. Voisivatko oireet johtua koronaviruksesta?

– Jos olet yli 12-vuotias ja kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään, olet raskaana, et ole saanut ensimmäistäkään koronarokotetta etkä ole sairastanut koronaa tai olet potilas- tai asiakastyötä tekevä sote-ammattilainen, varaa aika terveydenhuollon tekemään koronatestiin, neuvoo Lohjan kaupungin apulaisylilääkäri ja vs. tartuntatautilääkäri Kaisa Sotamaa.

Hän neuvoo, että alle 12-vuotiaiden on syytä hakeutua terveydenhuollon tekemään testiin, jos lapsi kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai jos lapsen lähipiirissä on immuunipuutteisia tai täysin rokottamattomia yli 16-vuotiaita henkilöitä.

Muussa tapauksessa tee itse koronapikatesti.

– Jos sinulla on pikatestin perusteella koronatartunta, saat sairauslomaa ottamalla yhteyttä omalle terveysasemallesi. Tällä hetkellä kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä netin kautta klinik.fi tai jos se ei ole mahdollista, soittamalla. Lääkäri kirjoittaa sinulle tavallisen sairauslomatodistuksen viideksi päiväksi. Toki todistuksen voi pyytää myös työterveyshuollosta.

Koronaepidemian vuoksi myös moni työnantaja on pidentänyt aikaa, jolla työntekijä voi omalla ilmoituksellaan olla sairauslomalla.

Lue lisää: Lohjalla vajaassa parissa viikossa jo 755 tartuntaa, todellinen luku paljon suurempi – Tartuntojen jäljitys enää kohdennettua, pandemiapäällikkö varoittaa sairastumisten voivan pian vaikuttaa kaupungin palvelutasoon

Jos koronatartunta todetaan terveydenhuollon tekemällä koronatestillä (pcr-testi), tartuntatautilääkäri kirjoittaa eristysmääräyksen. Silloin olet oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. Jos tartuntatautilääkärin eristysmääräystä ei ole, tartuntatautipäivärahaa ei myönnetä, vaikka sairastaisitkin koronaa.

Parhaillaan on valmistelussa lakimuutos, joka toisi parannuksen epätasa-arvoiseen tilanteeseen. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, joka sairauspäivärahassa on.

Lue lisää: Ministeri Sarkkinen STT:lle: Tartuntatautipäivärahan ongelmiin pyritään löytämään ratkaisu tulevien viikkojen aikana – valmistelu aloitettu STM:ssä

Terveydenhuollon tekemästä negatiivisesta tai positiivisesta testituloksesta lähetetään tulos automaattisesti testattavalle. Erillistä yhteydenottoa terveydenhuollosta ei enää tule, vaikka testitulos olisikin ollut positiivinen.

– Kirjoitamme automaattisesti viiden päivän eritysmääräyksen jokaiselle pcr-testissä positiivisen näytteen antaneelle. Todistuksen saa tällä hetkellä noin kahden viikon viiveellä eristyksen loppumisesta ja se toimitetaan postitse kotiosoitteeseen.

Oli korona todettu kotitestillä tai pcr-testillä, on jäätävä kotiin ainakin siihen saakka, kunnes oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja takana on kaksi vähäoireista päivää. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat hankalina vielä viiden päivän jälkeen ja tarvitaan lisää sairauslomaa, on otettava yhteys omalle terveysasemalle klinik.fi-palvelun kautta tai puhelimitse.

Mikäli olet vahvasti altistunut koronavirukselle esimerkiksi omassa perheessä tai lähipiirissä, suositellaan omaehtoista karanteenia.

– Virallista karanteenimääräystä ei enää tehdä. Jokaisen kannattaa nyt itse tarkistaa omalta työpaikaltaan, mikä ohjeistus on altistumistilanteissa. Lohjalla suositellaan vahvoissa altistumisissa viiden päivän omaehtoista karanteenia. Se tarkoittaa sitä, että vältetään mahdollisuuksien mukaan kontakteja ja ollaan etätöissä, jos se vain on mahdollista. Jos etätyömahdollisuutta ei ole, oireettomana voi mennä töihin. Kodin ulkopuolella liikkuessasi käytä maskia.

Miten koronatartuntaa voisi yrittää vältellä?

– Rokotusten lisäksi kasvomaskin käyttö on nyt ehdottoman tärkeää. Juuri tänään (tiistaina) tuli tieto, että kolmas rokote lieventää selvästi oireita ja suojaa vakavalta taudilta hyvin, joten vaikka epidemia jyllääkin, rokotuksia on edelleen tosi tärkeä ottaa.

Lohjan tartunnanjäljitys selvittää ainoastaan suuren riskin tartuntaketjuja terveydenhuollon yksiköissä, hoivalaitoksissa sekä riskiryhmien asumisyksiköissä. Sen vuoksi jokaisen koronatartunnan saaneen on itse ilmoitettava mahdollisesta altistumisesta niille, joiden kanssa on ollut tekemisissä 48 tuntia ennen oireiden alkamista.

Lue lisää: THL päivitti koronan testaus- ja karanteeniohjeitaan – Toimi näin, jos olet oireinen

Koronatartuntoja on Lohjalla nyt kaikissa ikäryhmissä. Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 1 267 uutta koronavirustartuntaa. Otetuista näytteistä noin 30 prosenttia on ollut positiivisia.

Hoitohenkilöstön keskuudessa on ollut Kaisa Sotamaan mukaan koronatartuntoja ja -altistumisia, mutta ei ainakaan toistaiseksi kriittisen paljon.

– Tällä hetkellä tilanne henkilöstön suhteen on kohtuullisen hyvä, Sotamaa summaa.

Jos epäilet koronatartuntaa, ajankohtaiset toimintaohjeet löytyvät Lohjan kaupungin kotisivuilta lohja.fi/koronavirus.

Edit. 18.1. klo 20.09: Muutettu Lohjan kaupungin sivujen linkkiä jutun lopussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut