Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaeristyksestä luovutaan myös Lohjalla – eristyspäätöksiä vain poikkeustilanteissa

Useat Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kunnat kertoivat perjantaina luopuvansa koronaeristyksestä, niin myös Lohja. Kaupunki tiedotti perjantaina, että tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja.

– Lohjalla positiivisen kotitestin tehnyt henkilö voi saada sairauslomatodistuksen ottamalla yhteyttä terveysasemalle. Toivomme työnantajilta joustamista omalla ilmoituksella tapahtuviin sairauspoissaoloihin työntekijöiden sekä heidän lastensa kohdalla, kaupungin tiedotteessa todetaan.

Terveydenhuollon tekemä koronatestaus kohdennetaan tällä hetkellä muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin.

Koronaeristyksestä luovutaan, koska se on menettänyt vaikuttavuutensa.

– Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja kun viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon välttämättä lainkaan, Lohjan kaupunki tiedottaa.

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos on aiheuttanut moninkertaisen päivittäisten tartuntojen määrän joulukuun alun jälkeen ja ruuhkauttanut koronavirustestauksen, tartunnanjäljityksen ja perusterveydenhuollon palvelut vakavasti.

Tähän mennessä Lohjalla on tammikuun alusta ollut enemmän koronatartuntoja kuin koko viime vuonna yhteensä. Terveydenhuollon koronatestiin pääsy voi kestää useita vuorokausia.

Vaikka tartuntataudeista vastaavaan lääkärin tekemistä eristyspäätöksistä pääsääntöisesti luovutaan, lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

– Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi.

Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Uusimmat toimintaohjeet löytyvät Lohjan kaupungin verkkosivuilta lohja.fi/koronavirus .