Hyviä uutisia Siuntionjoelta: taimenet löysivät kunnostetut alueet Brännmalmsbäckenillä

Siuntionjoen taimenet ovat onnistuneesti löytäneet tiensä kunnostetuille elinalueille, tiedottaa Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY).

Asia selvisi syksyllä 2021 tehdyissä koekalastuksissa, joissa kartoitettiin taimentiheyksiä kunnostetuissa paikoissa.

Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hankkeessa vuosina 2019 ja 2020 koneellisesti ja talkootyönä kunnostetulta Brännmalmsbäckeniltä havaittiin taimenen kesänvanhoja poikasia nyt ensimmäistä kertaa. Myönteisiä havaintoja tehtiin myös monella muulla purolla. Hanketta koordinoi LUVY.

Vuoden 2021 sähkökalastuksissa taimenia saatiin saaliiksi 10 koealalta kalastetuista 12 uomasta.

Siuntionjoen pääuoman koealojen keskimääräinen laskennallinen taimenenpoikastiheys oli vain 0,5 yksilöä aarilla, kun se lähdevaikutteisilla sivupuroilla ja Kirkkojoessa oli keskimäärin 28,8 yksilöä aarilla.

Lue lisää: Virtavesikunnostuksissa tehtiin taimenelle kutusoraikoita ja avattiin vaellusyhteys Siuntionjoen alaosalla

Taimenyksilöiden siirtoja Siuntionjoen pääuomasta vesistön sisällä hyville lisääntymisalueille oli tarkoitus jatkaa, mutta heikot yksilömäärät eivät mahdollistaneet siirtoja. Kirkkojoen haarasta kahdelta eri koealalta siirrettiin 14 kesänvanhaa ja muutama kaksikesäinen yksilö Oravabäckenin nousuesteen yläpuolelle.

Oravabäckenin nousuesteen ohi on suunnitteilla rakentaa ohitusuoma kuluvan vuoden aikana. Se lisäisi Siuntionjoen taimenen potentiaalisia kutu- ja poikasalueita.

Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota rahoittavat vuosina 2019–2024 alueen kunnat: Vihti, Lohja, Siuntio, Inkoo ja Kirkkonummi, sekä Rosk’n Roll Oy Ab ja LUVY.

Ympäristöministeriö rahoittaa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota vuosina 2019–2022 vesiensuojelun tehostamisohjelmasta 50 prosenttia toteutuneista kustannuksista. Lisäksi visiota on rahoittanut Uudenmaan virkistysalueyhdistys UUVI vuonna 2020.

Siuntionjoen kunnostus 2020–2022 -hanke on osa Siuntionjoki 2030 -vesistövisiota.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut