Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Panetteliko Päivi Räsänen homoseksuaaleja vai ei? Syyttäjä paneutui Raamattuun ja yllätyssyytetty ilmestyi – En muista, että mitään vastaavaa olisi tapahtunut Suomessa, arvioi rikosoikeuden professori

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen kertoo yllättyneensä, kun syyttäjä vaati poistamaan osan Yle Puheen radio-ohjelmasta Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina.

Vaatimukset kohdistuivat toimittaja Ruben Stillerin juontamaan ohjelmaan ja sen joulukuussa 2019 julkaistuun jaksoon, vaikka syytettyjen penkillä istuivat kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola.

– Yle ei ollut haastettuna juttuun. Ehkä siinä on tapahtunut jokin vahinko syyttäjällä, Matti Tolvanen pohtii.

– En muista, että mitään vastaavaa olisi tapahtunut Suomessa

Tolvanen arvioi, että Yle olisi pitänyt kutsua vastaajaksi istuntoon, jotta Ylelle olisi tällainen vaatimus voitu esittää.

– Sitten olisi katsottu, mikä tuomio on.

Kukaan ei ole kirjoittamassa Raamattua uudelleen.

Matti Tolvanen

Syyttäjä vaati ohjelmasta poistettavaksi Päivi Räsäsen kommentteja.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin Räsäsen ja Pohjolan saamia syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsäsen syytteissä on kyse hänen kommenteista edellä mainitussa ohjelmassa sekä kansanedustajan somessa julkaisemasta päivityksestä, jossa hän mielipiteensä yhteydessä siteeraa roomalaiskirjettä.

Syyttäjän mielestä Räsäsen syytteenalaiset kirjoitukset ja kommentit kieltävät homoseksuaalien yhdenvertaisuuden ja arvokkuuden.

Päivi Räsänen kiistää syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä kävi oikeudenkäynnissä läpi esimerkiksi sitä, mitä Raamatun kirjoitukset synnistä pitävät sisällään.

Matti Tolvasen mukaan käräjäoikeuden maanantain tapahtumista jäi kokonaisuudessaan jäsentymätön kuva siitä, mistä syytetään ja miltä puolustaudutaan.

Lähtökohdan piti olla selvä oikeudenkäynnin osapuolille.

– Katsotaan, että onko näitä lausumia käytetty tavalla, jota on pidettävä solvaavana tai panettelevana, rikosoikeuden professori selventää.

– Syyttäjän pitäisi pitäytyä syytteessä. Vastaaja pyytää tarvittaessa rajaamaan, mitä syyte koskee, jos syyttäjä puhuu muuta asiaa.

Raamattua saa tulkita oikein tai väärin, Tolvanen palaa lähtökohtaan.

– Lain mukaan tunnusmerkistön soveltuvuus ratkaistaan, eikä Raamatun, Tolvanen tiivistää.

– Kukaan ei ole kirjoittamassa Raamattua uudelleen.

Rikosasian käsittelyä oikeudessa johtava puheenjohtaja evästi Tolvasen arvion mukaan osapuolia parhaansa mukaan, jotta oikeudenkäynti etenisi siihen rajatuissa aiheissa.

– Jo valmisteluvaiheessa olisi täsmennettävä, mitä siinä käsitellään. Vaikuttaa, että käsiteltävät asiat eivät ole jäsentyneet kummallekaan osapuolelle.

Päivi Räsänen harmitteli toimittaja Ivan Puopolon haastattelussa oikeuspäivän jälkeen, että käsittelyssä liikuttiin ajatusrikollisuuden tasolla.

Kansanedustaja koki syyttäjän keskittyneen Raamatun tulkintaan.

– Halutaan tietää, että mikä se sinun vakaumus on, jonka perusteella sinut voitaisiin tuomita syylliseksi. Tämä on minusta kristittynä huolestuttavaa.

– Jos näillä perusteilla tulisi tuomio, siinä tuomittaisiin vuosisatojen – tai jopa vuosituhansien – kristillisten kirkkojen näkemys Raamatusta ja kristinuskon ydinsanomasta laittomaksi.

Räsänen kertoi näkemyksistään Puopolon Youtube-kanavalla.

Lisäksi Räsänen kertoi Puopolon haastattelussa, että syyttäjän syytepapereissa on hänen mielestään väitteitä, jotka ovat valheita.

Räsäsen mukaan syyttäjä väittää hänen sanoneen sellaisia lausuntoja, joita hän ei ole sanonut.

– Ne on todella helppo tarkistaa, mitä olen sanonut ja mitä en, kansanedustaja sanoi Puopolon ohjelmassa.

– Syyttäjä väittää kirjallisessa syytepaperissa, joka julkaistiin, että minä pitäisin homoseksuaaleja alempiarvoisempina kuin muita, mitä en ole sanonut.

– Ihmettelen tätä syyttäjälaitoksen toimintaa, Räsänen hämmästeli Puopolon haastattelussa.

Räsästä syytetään siis kolmesta eri teosta, joista jokaisessa rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä katsoo, että Juhana Pohjola on ollut Luther-säätiön asiamiehenä ja verkkosivujen päätoimittajana vastuussa Räsäsen kirjoituksen levittämisestä. Valtakunnansyyttäjän mukaan Räsäsen kirjoitus on homoseksuaaleja halventava ja syrjivä.

Päivi Räsäselle syyttäjä vaatii 120 päiväsakkoa ja Juhana Pohjolalle 60 päiväsakkoa. Luther-Säätiölle syyttäjä vaatii 10 000 euroa yhteisösakkoa.

Syytteiden käsittely jatkuu loppulausuntojen kuulemisella 14.2.