Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntojen hintojen nousu hidastuu tänä vuonna, ennustavat asiantuntijat – Hinnat nousevat silti tämän verran

Tänä vuonna on odotettavissa asuntojen hintojen nousun hidastumista ja vuokrien nousua, kertoo Pellervon taloustutkimus (PTT) tiedotteessaan. Myös OP-ryhmä arvioi, että asuntojen hintojen nousu tasaantuu.

Vaikka asuntokauppa tasaantui viime vuoden loppupuolella, se kävi Huoneistokeskuksen tiedotteen mukaan tammikuussakin vilkkaana.

PTT:n mukaan epävarmuus on nyt suurta asuntomarkkinoilla. Sitä lisäävät korkojen nousupaine, geopoliittinen jännite ja epätietoisuus siitä, miten muuttoliike palautuu koronapandemiasta. PTT:n ekonomisti Veera Holappa sanoo, että tänä vuonna korkojen nousun vaikutus asuntomarkkinoihin on vielä vähäinen.

– Korot tulevat jatkossa kuitenkin nousemaan selvästi, joten asunnonostajan on syytä tarkkaan miettiä, miten oma talous kestää kasvavat korkomenot, Holappa toteaa tiedotteessa.

Myös OP ryhmän asuntomarkkinakatsauksen tiedotteessa muistutetaan, että markkinoiden odotukset korkojen noususta ovat kasvaneet huomattavasti viime aikoina.

– Korkojen nousu voi näkyä nopeasti asuntovelallisen elämässä, mutta erityisesti se heijastuu vuoden 2023 näkymiin, sanoo tiedotteessa OP ryhmän ekonomisti Joona Widgrén.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Saleniuksen mukaan suurin osa asunnonvaihtajista tarvitsee asuntolainaa. Sen vuoksi korkotason muutosta seurataan asuntomarkkinoilla tarkasti.

– Pitkään matalalla olleet korot ovat vauhdittaneet asuntokauppaa samoin kuin lisätilan tarpeet. Näköpiirissä on, että omistusasujien miinuskorkoisten asuntolainojen aika on ohi jo tämän vuoden lopussa. Korkotason nousuun kannattaakin varautua ja suhteuttaa uuden asunnon hankinta raameihin, joka mahdollistaa pankkien ennustaman 2–3 prosentin koron nousun, sanoo tiedotteessa Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.

PTT:n tiedotteessa kerrotaan, että asuntomarkkinaennusteessa arvioidaan vanhojen osakehuoneistojen hintojen nousevan tänä vuonna 2,5 prosenttia, kun viime vuonna nousua oli 4 prosenttia.

Alueelliset erot ovat tiedotteen mukaan suuria. Helsingissä ja Tampereella asuntojen hintojen nousu on ennusteen mukaan 3,5 prosenttia, mutta monissa muissa kaupungeissa hintojennousu on selvästi tätä hitaampaa.

OP ryhmän asuntomarkkinakatsauksessa ryhmän ekonomistit puolestaan odottavat asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna 2,5 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna hintojen nousu hidastuu tiedotteen mukaan lähemmäs koronaa edeltänyttä aikaa, ja hintojen arvioidaan nousevan 1,5 prosenttia. Viime vuonna hinnat nousivat koko Suomessa keskimäärin 3,7 prosenttia.

Vuokrat nousevat PTT:n ennusteen mukaan vapaarahoitteisissa asunnoissa 1,3 prosenttia, kun viime vuonna nousua oli 0,8 prosenttia. ARA-vuokrien nousu jatkuu, nyt 0,9 prosentilla.

Yksi epävarmuutta herättävä tekijä asuntomarkkinoilla on PTT:n asuntomarkkinakatsauksen mukaan Euroopan kireä geopoliittinen tilanne.

– Nykyinen jännite ei vielä näy asuntomarkkinoilla. Jos Ukrainassa syttyisi avoin konflikti ja se vaikuttaisi talouteen laajemmin, se todennäköisesti lisäisi kotitalouksien varovaisuutta ja lykkäisi asunnonostopäätöksiä. Seurauksia on todella vaikea ennakoida, koska suoraa vertailukohtaa ei oikeastaan ole, sanoo Holappa.

PTT:n ennusteen mukaan Suomen asuntomarkkinoiden tilanne näyttää varsin vakaalta 2020-luvulla, sillä esimerkiksi hintakuplaa ei meillä PTT:n mukaan ole.

Huoneistokeskus kertoo tiedotteessaan, että kuluvana vuonna asuntokauppaa on tehty lähes viime vuoden tahtiin. Tammikuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa vain 2 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021 samaan aikaan. Vuoden 2021 tammikuu oli asuntokauppojen määrässä edeltäviä vuosia huomattavasti vilkkaampi.

Pääkaupunkiseudulla kauppoja tehtiin 3,3 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja muualla Suomessa 1,6 prosenttia.

Asuntojen myyntiajan pitenivät tiedotteen mukaan tammikuussa vuoden takaisesta pääkaupunkiseudulla, mutta muualla ne laskivat.