Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU-gallup: Valtaosa suomalaisista nostaisi hoitajien palkkaa enemmän kuin muiden

Valtaosa suomalaisista nostaisi hoitoalan työntekijöiden palkkoja tämän kevään sopimusneuvotteluissa enemmän kuin muiden työntekijöiden. Tätä mieltä on Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan 79 prosenttia suomalaisista.

Kansasta 73 prosenttia kannattaa suurempia palkankorotuksia sekä lähi- että sairaanhoitajille, viisi prosenttia vain sairaanhoitajille ja yksi prosentti vain lähihoitajille. Noin joka viides ei nostaisi kummankaan hoitajaryhmän palkkoja yleistä tasoa enempää. Naiset suhtautuvat hoitajien muita suurempiin palkankorotuksiin hieman myönteisemmin kuin miehet.

Suomalaisten mielipiteet eivät juuri ole muuttuneet vuoden 2019 lopun vastaavasta USU-gallupista. Silloinkin käytännössä sama osuus eli 80 prosenttia halusi hoitajille isommat palkankorotukset kuin muille. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju katsoo samankaltaisten tulosten kertovan, ettei suomalaisten vahvaa tukea hoitajien suuremmille palkankorotuksille selitä korona.

– Tässä on kysymys pidemmän aikavälin asiasta, Kangasharju sanoo.

Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt käyvät parhaillaan sopimusneuvotteluja hoitoalan palkoista. Uutissuomalaisen Tietoykkösellä teettämään USU-gallupiin vastasi tuhat suomalaista 8.–16. helmikuuta. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.