Kuurojen junamatkamuistot talteen

Museot: Uuden hankkeen aikana tullaan kehittämään viittomakielisiä palveluja.

Suomen Rautatiemuseo on lähtenyt mukaan kansainväliseen hankkeeseen, jossa kehitetään museon viittomakielisiä palveluita. Museo sijaitsee Hyvinkäällä.

– Olemme aloittaneet Erasmus+-yhteishankkeen hollantilaisen kulttuurihistoriallisen museon, puolalaisen taide- ja kulttuurialan museon ja suomalaisen Kuurojen museon kanssa. Toiveena on, että pysyisimme jatkossa palvelemaan paremmin myös museon kuuroa yleisöä, Inka Alén ja Elina Holopainen Suomen Rautatiemuseosta kertovat.

Kovinkaan monella museolla eivät resurssit riitä huomiomaan kaikkia pieniä asiakasryhmiä. Etenkin tulkkaus on kallista, joten viittomakielistä opastusta ei kovinkaan moni museo pysty tarjoamaan. Alénin ja Holopaisen mukaan olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että myös kuurot ja viittomakieliset pääsisivät nauttimaan Suomen museotarjonnasta.

– Suunnitelmissa on, että pystyisimme toteuttamaan hankkeen aikana jonkinlaisen digitaalisen tuotteen viittomakielellä. Sen tarkemmin emme osaa vielä sanoa, olemme vasta hankkeen alkuvaiheessa, Holopainen sanoo.

Tällä viikolla hollantilaiset ja puolalaiset hankekumppanit vierailevat Suomen Rautatiemuseossa. Vierailun aikana käydään keskusteluja sekä tehdään tutustumismatka Tampereelle Työväenmuseo Werstaalle ja Kuurojen museoon sekä Helsingin Taidehalliin, joka tarjoaa opastuksia myös viittomakielisille asiakkailleen.

– Hanke toimii hyvänä oppimisprosessina puolin ja toisin. Varsinkin puolalaisella museolla on asiasta kokemusta. Heillä on myös viittomakielisiä työntekijöitä, joten opimme hankkeen myötä heiltä varmasti paljon, Alén sanoo.

Suunnitelmissa on myös kuuroille suunnattu työpaja yhteistyössä Kuurojen museon kanssa. Työpajassa kerätään kuurojen junamatkamuistoja.

– Paitsi että materiaali jää Suomen Rautatiemuseon käyttöön, tullaan sitä hyödyntämään myös Suomen Kuurojen museon tulevassa uudessa perusnäyttelyssä.

Työpajaan ilmoittaudutaan ennakkoon 8.3. mennessä. Työpajassa tutustutaan myös perinnejuna Valtteriin.

– Junavierailu ei ole esteetön. Junamuisteluihin voi kuitenkin osallistua, vaikka ei Valtteriin pääsisikään, Holopainen sanoo.

Suomen Rautatiemuseo

Muistelutyöpaja kuuroille

Suomen Rautatiemuseo on mukana kansainvälisessä ”Sign Language International Potential” -hankkeessa, jossa kehitetään museoiden viittomakielisiä palveluja. Osana hanketta järjestetään Muistoja raiteilta -työpaja lauantaina 12.3. klo 12–15, jossa kerätään kuurojen junamatkamuistoja.

Työpajaan ilmoittaudutaan ennakkoon sähköpostitse osoitteessa kokoelmat@rautatiemuseo.fi tiistaihin 8.3. mennessä. Työpajan aikana tutustutaan myös Perinnejuna Valtteriin.

Mainos: Intelligent Banker Aps

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut